Yli 3 miljoonaa potilastapausta todistavat: Miehet joutuvat useammin tehohoitoon koronan vuoksi – sukupuoli vaikuttaa myös kuolleisuuteen

2:21imgSuurin osa Suomessa koronan vuoksi tehohoitoon joutuneista on ylipainoisia miehiä.
Julkaistu 10.12.2020 13:20

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Miessukupuoli näyttää olevan hengenvaarallisen koronavirustaudin riskitekijä.

Jo koronaviruspandemian alkuvaiheessa keväällä potilasaineistot osoittivat, että korona on suurempi riski miehille kuin naisille. Nature Communications -tiedelehdessä ilmestynyt tuore tutkimus vahvistaa, että miessukupuoli lisää riskiä joutua tehohoitoon covid-19-taudin vuoksi sekä kuolla sairauteen.

Löydökset perustuvat yli 3,1 miljoonan koronatapauksen meta-analyysiin. Potilaat edustivat 46 maata ja joukossa oli myös Suomi.

Tammi–kesäkuussa kerätty aineisto osoitti, että vaikka naiset ja miehet näyttivät sairastuvan koronavirustautiin yhtä todennäköisesti, miehet tarvitsivat lähes kolme kertaa todennäköisemmin tehohoitoa koronan vuoksi. Miehet myös kuolivat viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin lähes 1,4 kertaa todennäköisemmin.

Sukupuoli näyttääkin olevan hengenvaarallisen koronavirustaudin riskitekijä.

LUE MYÖS: Tutkimus paljastaa tekijän, joka suojaa vakavalta koronavirustaudilta: "Selkeä yhteys sekä miehillä että naisilla"

Teoria: Syy biologiassa ja immuunijärjestelmässä

Tutkimuksessa ei pureuduttu sukupuolten välillä havaitun eroavaisuuden syihin. Tutkijat kuitenkin esittävät, että ilmiö voi johtua eroista naisten ja miesten biologiassa sekä immuunijärjestelmässä.

Naisilla on esimerkiksi enemmän solujen sisällä olevia taudinaiheuttajia tappavia T-soluja kuin miehillä. Lisäksi naisten elimistö tuottaa enemmän B-soluja, jotka huolehtivat osaltaan vasta-ainevälitteisestä immuniteetista.

Juttu jatkuu kuvan alla.

shutterstock_793670761Miesten huonompi käsihygienia ei selitä eroja tehohoidon tarpeessa ja kuolleisuudessa. Kuvituskuva.Shutterstock/Maridav

Yksi syy havaitulle erolle voi olla sekin, että naisilla on kaksi X-kromosomia ja miehillä vain yksi. Ylimääräinen X-kromosomi vaikuttaa immuunivasteeseen. Sama vaikutus on mahdollisesti myös sukupuolihormoni estrogeenilla. Testosteronilla sen sijaan on immuunijärjestelmää vaimentava vaikutus.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN:n nostaa esille myös evolutiivisen näkökulman. On esitetty, että naisten immuunijärjestelmä on vahvempi virusinfektioita vastaan, koska naiset on suunniteltu kantamaan jälkeläistä ja huolehtimaan tästä.

LUE MYÖS: Lääkäri varoittaa miehiä koronan mahdollisesta jälkioireesta: "On olemassa todellinen huoli…"

Käytöserot tai pitkäaikaissairaudet eivät selitä eroja

Aiemmin on ehdotettu, että myös käytökseen liittyvät erot miesten ja naisten välillä voisivat selittää sitä, miksi koronavirus koettelee rankemmin miehiä.

Miesten käsihygienia on esimerkiksi huonompaa kuin naisten, ja joissain kulttuureissa miehet lähtevät naisia useammin pois kotoa julkisille ja ruuhkaisille paikoille.

Nyt ilmestynyt tutkimus kuitenkin osoitti, että sukupuolella ei ole vaikutusta siihen, kuinka herkästi ihminen sai koronavirusinfektion. Ero tehohoidon tarpeessa ja kuolleisuudessa havaittiin, vaikka sairastuneista 1,57 miljoonaa oli naisia ja 1,53 miljoonaa oli miehiä.

Entä sitten vakavalle koronavirustaudille altistavat pitkäaikaissairaudet, kuten kohonnut verenpaine ja tyypin 2 diabetes?

Tutkijat huomauttavat, ettei sukupuolten välillä ole maailmanlaajuisesti merkittävää eroa siinä, kuinka yleisiä nämä pitkäaikaissairaudet ovat. Suomessa naiset raportoivat itseasiassa miehiä yleisemmin kärsivänsä jostain pitkäaikaissairaudesta tai terveysongelmasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Naisten pitkä ikä selittää poikkeavaa kuolleisuutta Suomessa

shutterstock_103636694Suomessa hieman yli puolet koronaan kuolleista on naisia. Kuvituskuva.Shutterstock

Suomessa 51 prosenttia koronavirustautiin kuolleista on naisia. Syyksi on arvioitu sitä, että naiset elävät miehiä pidempään ja ikä on selvä koronaviruksen riskitekijä.

Covid-19-taudiin kuolleiden mediaani-ikä Suomessa on 84 vuotta.

LUE MYÖS: Tiina, 62, vähätteli koronaa flunssaksi – sitten hän sai itse tartunnan, eikä jälkioireille näy loppua: "Kukaan ei halua tätä sairautta sellaisena kuin minä olen sen saanut"

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lähteet: Nature Communications, CNN, THL 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus