Humalahakuinen juominen lisää merkittävästi tämän vakavan sairauden riskiä nuorilla miehillä

Runsas alkoholin käyttö ja etenkin humalahakuinen juominen lähes kolminkertaistaa aivoinfarktin riskin nuorilla miehillä, joilla ei ole muuta tunnettua aivoinfarktille altistavaa tekijää, selvisi tutkimuksessa.

Alle 50-vuotiaiden aivoinfarktit ovat tutkimusten perusteella yleistyneet, eikä 33–50 prosentissa tapauksista ole pystytty löytämään yhteyttä tunnetun aivoinfarktille altistavan syyn ja sairastumisen välillä.

Tällaisten salasyntyisiksi kutsuttujen aivoinfarktien yhdeksi aiheuttajaksi on nyt paljastunut alkoholi.

Erityisesti 18–34-vuotiaiden miesten runsaan alkoholin käytön ja humalahakuisen juomisen sekä muuten selittämättömien aivoinfarktien välillä on selvä yhteys. Asia selviää tuoreesta HUSin neurologian osaston johtamasta kansainvälisestä tutkimuksesta.

Humalahakuinen juominen lähes kolminkertaistaa aivoinfarktin riskin nuorilla miehillä. Samanlaista riskin nousua ei havaittu kuitenkaan naisilla.

Nämä ovat runsaan alkoholin käytön rajat

Runsaaksi alkoholin käytöksi oli tutkimuksessa määritelty se, jos mies joi yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta kerralla vähintään kahdesti kuukaudessa. 

Naisilla rajat olivat yli 7 annosta viikossa tai vähintään yli 5 annosta kerralla kahdesti kuukaudessa.

Tutkimuksessa käytetyt rajat ovat vastaavat, joita käytetään terveydenhuollossa mittaamaan alkoholin kulutusta.

Alkoholin käytön kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Tällä kulutustasolla pitempään käytettäessä maksan kuormitus lisääntyy, mikä näkyy kohonneina maksa-arvoina. Myös alkoholin aiheuttamien syöpien riski on kohonnut, kertoo Terveyskirjasto.

Onko olut oikeasti hyvä palautusjuoma? Juttu jatkuu videon alla.

Onko olut hyvä palautusjuoma? 4:01
Videolla selviää myös, minkä verran olutta voi kuluttaa turvallisesti viikossa.

Riskitekijä, johon voi vaikuttaa

Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 540 alle 50-vuotiasta, jotka olivat hiljattain saaneet salasyntyisen aivoinfarktin, sekä 540 samanikäistä verrokkihenkilöä 19 sairaalasta eri puolilta Eurooppaa, kerrotaan HUSin tiedotteessa.

Tutkimuksessa kerättiin laajasti tietoja tutkittavien aiemmista perussairauksista, elämäntavoista ja sukutaustasta.

Seuraavaksi tutkijat haluavat tehdä lisätutkimusta alkoholin käytön ja aivoinfarktin välisistä mekanismeista eli siitä, miksi runsas alkoholin käyttö on yhteydessä suurempaan aivoinfarktiriskiin nuorilla miehillä.

Alkoholin käyttö on riskitekijä, johon voidaan vaikuttaa elintapamuutoksilla. Myös alkoholilainsäädäntö on hiljattain keventynyt. Aivoinfarkti nuorella iällä voi vaikuttaa sairastuneen opiskelu- ja työkykyyn, perhe-elämään ja toimintakykyyn vuosikymmenien ajan, huomauttaa tiedotteessa päätutkija, dosentti, HUSin nuerologian osastonylilääkäri Jukka Putaala.

Lähde: HUS

Lue myös:

    Uusimmat