Stanfordin yliopiston uudessa tutkimuksessa useimmat testatut älykellot ja aktiivisuusrannekkeet osoittautuivat melko luotettaviksi sykemittareiksi, mutta kalorien kulutuksen mittaamisessa tulokset olivat suorastaan surkeita.
Tutkimukseen osallistui 60 henkilöä, jotka testasivat eri laitteita kävellessä sekä juoksumatolla juostessa sekä kuntopyörällä polkiessaan. Laitteista mukana testeissä olivat Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, MIO Alpha 2, PulseOn ja Samsung Gear S2. Joukosta PulseOn on mielenkiintoinen, sillä kyse on suomalaisyrityksen tuotteesta.
Sydämen sykkeen mittauksen osalta Apple Watch osoittautui testatuista laitteista tarkimmaksi, sillä sen keskimääräinen virhe jäi alle 2 prosenttiin. Samsungin Gear S2 oli heikoin 6,8 prosentin keskimääräisellä virheellään. Tutkimuksen perusteella suurimmat virheet syntyivät seuratessa sykettä kävellessä. Sen osalta ainoastaan kolme laitetta ylsi alle 5 prosentin keskimääräiseen virheeseen, Apple Watch (1,1-3,9 %), PulseOn (1,4-8,6 %) ja Microsoft Band (4,9-6,3 %).
Kalorien mittauksessa virheet kasvoivat huomattavasti suuremmiksi. Paraskin laite, Fitbit Surge, ylsi vain 27 prosentin keskimääräisen virheeseen. Microsoft Band oli toiseksi (33 % virhettä) ja Apple Watch kolmanneksi tarkin (noin 40 % virhettä).
Yllättäen hyvin sykemittaritestissä pärjänneen suomalaisyrityksen PulseOnin aktiivisuusranneke oli joukon peränpitäjä kalorimittauksessa: sen keskimääräinen virhe oli 92,6 prosenttia.
Kalorien kulutuksen mittaus perustuu rannelaitteissa vahvasti arviointiin fyysisen rasituksen sekä kohdehenkilön pituus- ja painoennakkotietojen perusteella, joten täyteen tarkkuuteen on lähes mahdotonta päästä. Silti suuret erot eri testattujen laitteiden välillä kertovat myös toisten valmistajien onnistuneen algoritmiensa kanssa toisia paremmin.