Sykemittari löytyy yhä useammin suoraan ranteesta jo osana älykelloa tai urheilukelloa. Mutta millaiseen tarkkuuteen nämä yltävät?
Cleveland Clinic testasi ja vertaili neljän ranteesta mittauksen tekevän laitteen tuloksia sykevyöhön sekä EKG-mittaukseen,sydänsähkökäyrään, joka mittaa sydämen sähköisiä impulsseja suoraan ja katsotaan näin parhaimmaksi tavaksi mitata sydämen syke.
TIME-lehden kertomien tutkimustulosten mukaan rannesykemittarit hävisivät selvästi sykevyölle, joka ylsi 99 prosentin tarkkuuteen verrattuna EKG-tulokseen 50 terveen aikuisen kanssa tehdyissä erilaisen aktivititeettitason (lepo, kävely, hölkkä) mittauksissa.
Apple Watch oli ranteessa pulssin perusteella mittauksen tekevistä laitteista tarkin. Se ylsi noin 90 prosentin tarkkuuteen. Muut testatut laitteet Fitbit Charge HR, Mio Alpha ja Basis Peak ylsivät vain reilun 80 prosentin tuloksiin.
Tutkimuksessa havaittiin rannesykemittareiden tarkkuuden laskevan sydämen sykkeen noustessa eli toisin sanoen aktiviteettitason rasituksen ollessa suurempi.
”Osa ranneteknologioista ei ollut lainkaan tarkkoja”, kommentoi tätä tutkimuksen teossamukana ollut tohtoriGordon Blackburn.
Rannesykemittarit mittaavat todellisuudessa pulssia eli verisuonissa etenevää paineaaltoa. Kun aktiivisuustaso nousee, liikutaan myös enemmän ja tällöin rannesykemittari voi heilua ja kontakti ihoon voi heiketä, jolloin sykkeen mittaaminen tarkastioptisella menetelmällävaikeutuu.
Apple ei ole kommentoinut tuloksia, mutta Fitbit totesi sen omien sisäisten testien kertoneen sen sykkeen mittauksen tarkkuudeksi 94 prosenttia. ”Fitbittejä ei ole tarkoitettu lääketieteellisiksi laitteiksi. Toisin kuin rintavyöt, rannemittarit sopivat mukavasti jokapäiväiseen elämään, tarjoten jatkuvan sydämen syketiedon jopa useille päiville ilman lataamista antaen paljon enemmän tietoa tarjoavan kuvan kokonaisterveydestä ja kunnon kehityksestä.”