Tutkimus: Autoilun vaihtaminen pyöräilyyn, kävelyyn tai julkisiin lisää ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä

1:48img
Julkaistu 29.09.2019 22:45
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tuoreen tutkimuksen mukaan autoilun vähentäminen ja pyöräilyn, kävelyn tai julkisten liikennevälineiden käytön lisääminen parantaa ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä.

Keskeinen syy kulkutapojen muuttamiseen on Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistutkimuksen mukaan oman hyvinvoinnin lisääntyminen. Tämän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että jos suomalaiset halutaan saada vähentämään autoilua, kannattaisikin mieluummin vedota terveyteen kuin ilmastonmuutokseen.

Moni ajattelee, että ilmastonmuutoksen torjuminen ja kestävä elämäntapa tarkoittaa luopumista mukavasta elämästä. Tuore tutkimus kuitenkin kertoo toista.

– Se oli kiinnostavaa eli jos säätää omia elämäntapoja kestävälle pohjalle, näyttää tyytyväisyys lisääntyvän. Se on uusi havainto, toteaa Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Arto O. Salonen.

"Kannattaisi vedota terveyden paranemiseen"

Tutkimuksen mukaan ne, jotka vähensivät autoilua ja lisäsivät pyöräilyä, kävelyä tai julkisten liikennevälineiden käyttöä olivat tyytyväisempiä kuin ne, jotka jatkoivat autoilua entiseen tapaan. Tärkeimpänä syynä kulkutapojen muuttamiseen mainittiin oman hyvinvoinnin lisääntyminen. Vasta sen jälkeen tulivat ympäristö- ja ilmastosyyt.

– Näyttö viittaa siihen, että jos me haluttaisiin siirtää Suomea hiilineutraaliksi, niin kannattaisi vedota ihmisen henkilökohtaiseen hyvään eli siihen, että hyvinvointi paranee, terveys paranee. Olet vahvemmin läsnä elämässä, kun koet kirkkaammin asioita, kun liikut lihasvoimaisesti, sanoo Salonen.

kävely

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisen motiivina on yleensä oman hyvinvoinnin parantaminen.

"Hyvä elämä ja hiilineutraalius kättelevät"

Tätä tulosta voisivat päättäjät hyödyntää, kun Suomea luotsataan kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

– Voisi vedota siihen, että hyvä elämä ja hiilineutraalius kättelevät niin, että siinä ei ole häviäjiä. Toki politiikkatoimet ovat tosi olennaisia eli miten me luodaan olosuhteita, jotka helpottavat kestävää käyttäytymistä arjessa, muistuttaa Salonen.

Töölönlahden ulkoilijat eivät ihmetelleet tutkimustuloksia.

– Näin itse paljon pyöräilevänä ja kävelevänä, niin siinä on paljon enemmän aikaa havainnoida luontoa. Kun liikkuu ja katsoo luontoa ja seuraa maailmaa muutenkin niin se tekee kyllä onnellisemmaksi, pohtii Jouni Pousi.

– Itse en juuri autoile. Uskon, että hyötyliikunta, liikunnan tuomat hyödyt, raitis ilma, ehkä myös hyvän omantunnon asia jollain tavalla voisivat olla syynä tähän tutkimustulokseen, arvioi Emmi Jormanainen.

Kimppakyydit eivät lisänneet tyytyväisyyttä

Sen sijaan pidemmälle menevät kulkutapamuutokset kuten kimppakyytien tarjoaminen muille tai oman auton antaminen yhteiskäyttöön eivät tämän tutkimuksen mukaan enää lisänneet tyytyväisyyttä.

– Sitten se tyytyväisyys ei enää lisäänny eli jos aletaan rimpuilemaan ja oikein revittelemään, niin siitä tulee jo taakan tuntuista. Voi olla, että silloin kokee elämänsä ja olemassaolonsa jotenkin merkityksellisemmäksi, mutta sitä ei tiedetä. Se olisi jatkotutkimuksen paikka, selittää Salonen.

Tutkimus perustuu TNS Gallupin huhtikuussa 2017 toteuttamaan laajaan kyselyyn, johon osallistui yli 2000 suomalaista.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, onko kestävä elämäntapa laajemminkin kytköksissä ihmisten tyytyväisyyteen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa