Valtaosa suomalaisista pitää kestävien elämäntapojen noudattamista tärkeänä ja uskoo, että kulutusvalinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä, selviää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran teettämästä kyselytutkimuksesta.
Lähes 80 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää kestäviä elämäntapoja tärkeänä, ja lähes 70 prosenttia uskoo kulutusvalintojensa vaikuttavan ilmastonmuutokseen. Hieman yli puolet suomalaisista on erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta.
Suomalaisten kestävään kuluttamiseen ja arjen valintoihin liittyviä asenteita ja tekoja kartoittaneeseen kyselyyn vastasi reilut kaksi tuhatta 18–79-vuotiasta suomalaista.
Aineiston keräsi Kantar TNS toukokuun aikana. Vastaava kysely tehtiin viimeksi vuonna 2017.
Seurantatutkimuksesta selviää myös, että kestävät vaihtoehdot ovat yleistyneet suomalaisten arjessa. Kaiken kaikkiaan yli puolet suomalaisista on tietoisesti vähentänyt kuluttamistaan ympäristösyistä ja pyrkii tekemään vastuullisia kulutusvalintoja. Osuus on hieman kasvanut vuodesta 2017.
Tyytyväisyys omaan elämään on yhteydessä kestäviin elämäntapoihin
Kysely toteutettiin osana heinäkuussa päättyvää Kestävä arki -projektia, jossa on seurattu yksittäisten ihmisten vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja kannustettu ihmisiä kestävämpiin valintoihin. Osana hanketta toteutettiin suuren suosion saanut elämäntapatesti, missä voi laskea oman hiilijalanjälkensä sekä saada räätälöityjä vinkkejä hiilidioksidipäästöjensä pienentämiseen.
Projektin johtaja Markus Terho kertoo, että kyselyssä ilmi tulleet muutokset arjen valinnoissa ovat pieniä kahden vuoden takaiseen, mutta ne ovat kaikki kestävämpään suuntaan.
Esimerkiksi luomuruokaan suhtaudutaan tänä päivänä myönteisemmin, samoin tavaroiden lainaamiseen tai vuokraamiseen niiden ostamisen sijaan. Asumisessa suositaan useammin vihreää sähköä, ja asuinpaikan valitseminen hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelta on suositumpaa kuin kaksi vuotta sitten. Ympäristövaikutukset huomioidaan myös lomia suunniteltaessa aiempaa enemmän.
Terhon mukaan vastauksissa ei näkynyt eroa maalla ja kaupungissa asuvien välillä.
Jo ensimmäisessä kyselyssä huomattiin yhteys kestävien elämäntapojen ja ihmisten tyytyväisyyden välillä. Tuoreen kyselyn perusteella asia pitää yhä paikkansa: mitä kestävämpää arkea ihminen elää, sitä tyytyväisempi hän on elämäänsä. Vastaavasti tyytyväisemmät ihmiset tekevät ympäristölle kestävämpiä valintoja.
Terhon mukaan ihmisten asenteissa ympäristöasioihin on tapahtunut selvä muutos. Enää kestävämpää elämäntapaa ei nähdä pelkästään ikävässä valossa.
– Kun vielä kaksi ja puoli vuotta sitten puhuttiin, että mitään kivaa ei saa enää tehdä, niin se ajattelu on muuttunut, Terho kertoo.
Erityisesti nuoret tekevät ympäristöystävällisiä valintoja
Terhon mukaan yllättävintä tuloksissa oli se, että viidennes vastaajista kertoi kompensoivansa lentomatkoistaan tulleita päästöjä.
– Sen suosio yllätti, sillä se ei ole mitään valtavirtaa, Terho sanoo.
Myös se oli merkittävä huomio, että omaa autoa välttämättömänä piti yli 60 prosenttia vastaajista. Kaksi viidestä vastaajasta kertoi silti käyttävänsä omaa autoa mahdollisimman vähän.
Erityisen merkittävää oli se, että vastauksissa nousi esiin alle 30-vuotiaiden aktiivisuus.
– Nuorista 47 prosenttia ja kaikista vastaajista 35 prosenttia on muuttanut arjen tapojaan ja valintojaan kestävämpään suuntaan, Terho kertoo.
Nuoret myös kannustavat muita kestäviin valintoihin. Lähes puolet alle 30-vuotiaista kannustaa lähipiiriään ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, kun alle 40 prosenttia kaikista vastanneista tekee niin.
Sen lisäksi nuoret ovat edelläkävijöitä kestävien palveluiden käytössä. Esimerkiksi kimppakyytejä käyttää lähes 40 prosenttia, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Nuoret käyttävät myös yhteiskäyttöautoja ja kotimajoituspalveluita muita ahkerammin.