Tutkimus: Avaruusmatkailijoiden aivot vaarassa

Avaruusmatkailuun saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan liittyä aivovaurioiden vaara. Vielä ei tiedetä, mistä ilmiö johtuu, mutta viitteitä aivovaurioista nähdään pitkiä aikoja avaruudessa viettäneiden veressä.

Tiedot käyvät ilmi JAMA Neurology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin viiden venäläisen kosmonautin verinäytteitä. Kosmonautit työskentelivät kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla keskimäärin 169 päivää.

Kosmonauteilta otettiin verinäytteitä paluun jälkeen, ja kun niitä verrattiin ennen lähtöä otettuihin, tutkijat havaitsivat kolmen aivovaurioihin viittaavan merkkiaineen pitoisuuksien suurentuneen. Nämä olivat neurofilamentin kevytketju (NfL), hapan säikeinen gliaproteiini (GFAP) ja tauproteiini, mitkä on yhdistetty muun muassa dementiaan.

Ilmiö vaatii lisää tutkimista

Vielä ei tiedetä, ovatko mahdolliset muutokset pysyviä tai ovatko ne riski avaruudessa olleiden terveydelle. Tutkijat eivät myöskään tiedä, johtuuko merkkiaineiden pitoisuuksien suurentuminen painottomuudesta, lähdön tai laskeutumisen aiheuttamasta stressistä vai jostain muusta vielä tuntemattomasta syystä.

Joka tapauksessa asiaa kannattaa selvittää lisää suuremmissa tutkimuksissa.

Pitkä oleskelu avaruudessa ja painottomassa tilassa voi surkastaa lihaksia, heikentää luita ja aiheuttaa näköongelmia ja haitallisia muutoksia suoliston bakteerikannoissa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat