Suurten monikansallisten yhtiöiden tarjoamat pilvipalvelut jäävät suomalaisen verotuksen ulottumattomiin, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.
Globaalit toimijat ovat ottaneet haltuunsa merkittävän osan Suomen markkinoista.
– Tekoäly ja robotit korvaavat ihmistyövoiman. Yhteiskunnan toimeliaisuus lisääntyy. Ongelmana verotuksen osalta on, että palvelu tapahtuu maamme rajojen ulkopuolella, sanoo professori Pekka Neittaanmäki tiedotteessa.
Löydökset liittyvät Suomen Akatemian rahoittamaan hankkeeseen, jonka tutkimustuloksiin perustuva kirja Transforming the Socio Economy with Digital Innovation käsittelee digitaalisen talouden tärkeimpiä kehitystrendejä ja kriittisimpiä haasteita.
Kirjan mukaan suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta, ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta.
Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja verkkokaupasta.
Kirjan kirjoittajiin kuuluvan Neittaanmäen mukaan syntyy myös paljon toimintaa, jota ei pystytä mittaamaan perinteisillä bruttokansantuotemittareilla.
Syntyy ikään kuin näkymätöntä bruttokansantuotetta.
Osa arvonlisäyksestä jää näkymättömäksi
Arvonlisävero yleisenä kulutusverona kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen.
Itsepalveluyhteiskunnassa koneiden työ ja kansalaisten oma työ jäävät arvonlisäyksen ulkopuolelle.
Ihmisten käyttäessä itsenäisesti älykkäitä digitaalisia palveluita jää osa arvonlisäyksestä näkymättömäksi. Tämä tarkoittaa samalla, että arvonlisäverotus ei ulotu kaikkeen tuottavaan toimintaan.
– Valtiona olemme pieni ja meidän pitää tehdä nopeita ja viisaita päätöksiä, jotta pystymme turvaamaan taloutemme ja yhteiskunnan tärkeät toiminnot, Neittaanmäki muistuttaa.