Ihmiset saapuivat Amerikkaan yli satatuhatta vuotta aiemmin kuin on yleisesti luultu, väittää uusi tutkimus. Keskiviikkona Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisiä olisi ollut Kaliforniassa jo noin 130 000 vuotta sitten.
Yleisen käsityksen mukaan ensimmäiset ihmiset saapuivat Amerikan mantereelle Siperiasta noin 15 000 vuotta sitten. Joidenkin teorioiden mukaan ihmisiä olisi ollut Amerikassa 50 000 vuotta sitten, mutta nämäkin teoriat ovat kiistanalaisia.
Tutkimus perustuu vuonna 1992 tehtyihin muinaislöytöihin, joiden ikä on onnistuttu vahvistaman vasta nyt. Sen mukaan tietyömaalta löydetyt mastodontinhampaat sekä kivivasarat ja -alasimet ovat selvästi ihmisen muovaamia.
Tutkijayhteisö on suhtautunut uusiin tutkimustuloksiin uteliaasti mutta epäluuloisesti.
Ei geneettisiä jälkiä
15 000 vuotta sitten Amerikkaan saapuneet ihmiset kuuluivat Homo sapiens -lajiin, mutta yli 100 000 vuotta sitten mahdollisesti Kaliforniassa olleet tuskin kuuluivat. Homo sapiens poistui Afrikasta tiettävästi vasta 80 000–100 000 vuotta sitten.
Niiden sijasta kyseessä olisivat voineet olla jo lähes kaksi miljoonaa vuotta sitten elänyt Homo erectus, Homo sapiensin kanssa Euroopassa yhtä aikaa elänyt neandertalinihminen tai denisovanihminen, joiden dna:ta on jäljellä esimerkiksi Australian aboriginaaleissa.
Tutkimusryhmän mukaan Amerikka oli 130 000 vuotta sitten ihmisen saavutettavissa meriteitse. Muut uudet tutkimukset ovat löytäneet geneettisiä yhtäläisyyksiä Amazonin alueella asuvista alkuperäiskansoista sekä osista Aasian ja Australian ihmisiä.
130 000 vuotta sitten Kaliforniassa mahdollisesti eläneistä ihmisistä ei ole jäänyt geneettisiä jälkiä nykyisiin amerikkalaisiin.