Influenssa voi olla sydämen vajaatoimintaa potevalle pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen sairaus, mutta tutkimusnäyttö influenssarokotusten vaikutuksista vajaatoimintapotilaiden ennusteeseen on vähäistä.
Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella rokotuksista näyttäisi olevan selvä hyöty, ja ne voivat lisätä sydämen vajaatoimintaa potevien elinvuosia. Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia vuosina 2003–2015 Tanskassa sydämen vajaatoimintaan sairastuneita ja heidän rokotustietojaan. Potilaita oli yhteensä yli 130 000.
Analyysin perusteella vähintään yhden rokotuksen ottaneiden riski menehtyä nelivuotisen seurannan aikana oli lähes viidenneksen pienempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet saaneet influenssarokotusta. Yhteys oli vielä voimakkaampi potilailla, jotka ottivat rokotuksen joka vuosi. Voimakas yhteys havaittiin myös potilailla, jotka ottivat rokotuksensa influenssakauden alussa tai sitä ennen, syys-lokakuussa.
Tutkimuksen menetelmällisten rajoitusten vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat influenssarokotusten voivan vähentää sydämen vajaatoimintaa potevien ennenaikaisia kuolemia.
Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista, kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Vajaatoiminta aiheuttaa muun muassa hengenahdistusta rasituksen aikana, joten influenssa voi olla hyvin tukala sairaus potilaille.
Suomessa influenssarokotukset ovat maksuttomia kaikille sydänsairaille, joten sydämen vajaatoimintaa potevat voivat saada rokotuksen ilmaiseksi. Rokotukset ovat maksuttomia myös kaikille yli 65-vuotiaille, 6kk–7-vuotiaille lapsille, sosiaali- ja terveysalan sekä lääkehuollon asiakastyötä tekeville, raskaana oleville, varusmiespalvelukseen astuville, sairautensa takia riskiryhmässä oleville sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille.
Paras ajankohta rokotukselle on Suomessa marras-joulukuu. Influenssaepidemia ei ole tänä vuonna vielä alkanut, joten rokotuksen ehtii hyvin ottaa.
Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.
Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.