Lisää näyttöä rokotusten turvallisuudesta

rokotus (3)
Rokotusten turvallisuudesta saatiin uutta näyttöä. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 06.03.2018 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Osa ihmisistä epäilee influenssarokotusten ja muiden rokotusten aiheuttavan sairauksia. Pediatrics-lehdessä julkaistut kaksi tutkimusta kuitenkin lisäävät entisestään näyttöä rokotteiden turvallisuudesta. Tutkimukset tehtiin Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Norjalaistutkimuksessa selvitettiin H1N1-sikainfluenssaepidemian aikana otettujen H1N1-influenssarokotusten vaikutuksia lasten epilepsiariskiin. Mukana analyysissa olivat kaikki vuoden 2009 epidemian aikaan alle 18-vuotiaat Norjassa asuvat. Heistä puolet oli saanut H1N1-rokotuksen.

Tutkimuksessa ei löytynyt minkäänlaista näyttöä siitä, että H1N1-rokotuksen saaneet olisivat olleet suuremmassa vaarassa sairastua epilepsiaan seurannan aikana eli vuosina 2009–2014.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin äidille raskauden aikana annetun influenssarokotuksen ja dtap- eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteen mahdollisia vaikutuksia syntymättömän lapsen terveyteen.

Analyysi kattoi tiedot 413 000 onnistuneeseen synnytykseen päättyneestä raskaudesta. Lapsista 25 000 joutui sairaalahoitoon ja 160 menehtyi alle puolen vuoden ikäisenä, mutta tapaukset eivät olleet yhtään yleisempiä rokotuksen saaneilla kuin muillakaan.

Tutkimusten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä varsinkin influenssarokotusten turvallisuudesta.

Influenssakausi käynnissä

Suomessa on parhaillaan meneillään influenssakausi, joten influenssarokote kannattaa vielä ottaa.

Influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille, kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. 

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Kannattaako influenssarokotus ottaa?

Kannattaako influenssarokote ottaa – ylipäätään tai silloin, kun epidemia on jo käynnistynyt? Miksei influenssarokote aina toimikaan? Mitä eroa on julkiselta ja yksityiseltä puolelta saatavassa influenssarokotteessa? THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

6:03img

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet