Tutkimus: Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö on lisääntynyt selkeästi noin kymmenessä vuodessa, kertoo tuore tutkimus.

Psykoosilääkkeiden ensiostajien ilmaantuvuus alle 18-vuotiaiden joukossa lähes kaksinkertaistui. Ilmaantuvuus kertoo tietyllä aikavälillä tietyssä ihmisjoukossa havaittujen tapausten määrän. Tutkimus perustuu Kelan lääkeosto- ja vammaistukirekistereihin vuosina 2008–2017.

Eniten ensiostajien määrä on kasvanut 13–17-vuotiaissa ja kahden viimeisimmän seurantavuoden aikana nopeammin tyttöjen kuin poikien joukossa. Tutkimuksesta kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus tiedotteessaan. Tutkimus on Husin lastenpsykiatriaan erikoistuvan lääkärin Eveliina Varimon väitöskirjan ensimmäinen artikkeli, ja se julkaistiin vastikään Frontiers in Psychiatry -tiedelehdessä.

Käytöshäiriöistä unettomuuden hoitoon

Varimon tutkima vuosikymmen ei tuonut muutoksia pelkästään alaikäisten psykoosilääkkeiden ensiostajien määrään. Vuonna 2011 tyttöjen määrä psykoosilääkkeiden ensiostajina ohitti poikien määrän ja ketiapiinista tuli risperidonia yleisempi ensiostajien psykoosilääke.

– Ketiapiinia käytetään esimerkiksi tarvittaessa lyhytaikaisesti ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen, kun taas risperidonia käytetään pidempiä jaksoja esimerkiksi autismikirjon häiriöön liittyvään aggressiivisuuden ja vakavien käytöshäiriöiden hoitoon, kertoo Varimo Husin tiedotteessa.

Tutkimuksen tarkkailemana ajanjaksona tehtiin yhteensä 70 000 psykoosilääkeostoa 1–17-vuotiaille. Edellä mainituista ostoista poimittiin 26 353 lasta ja nuorta eli ne, joilla psykoosilääke aloitettiin ensimmäistä kertaa. Varimo tutki nimenomaan lasten ja nuorten uusien psykoosilääkkeiden käyttäjien ilmaantuvuutta Suomessa.

Tutkimukseen valitun ajanjakson alussa psykoosilääkkeiden ensiostajia oli tuhanteen alle 18-vuotiaaseen suhteutettuna 2,1. Vuonna 2017 samainen suhdeluku oli 3,8.

Lue myös:

    Uusimmat