Psykoosilääkityksen aloittaneiden lasten ja nuorten määrä kasvoi: "Aloitusta on harkittava tarkkaan ja hoitoa seurattava tiiviisti"

9:11img
14.12.2022: Näillä toimilla nuorten mielenterveyskriisiä ratkaistaan
Julkaistu 12.05.2023 14:31

MTV UUTISET - STT

Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden ensiostajien määrä kaksinkertaistui Suomessa vuosina 2008–2017.

Asia käy ilmi Husin Uuden lastensairaalan lastenpsykiatrian tutkimusryhmän, Helsingin yliopiston ja Kelan yhteisestä tutkimuksesta.

Myös samanaikainen psyykenlääkkeiden käyttö lisääntyi psykoosilääkityksen ensimmäistä kertaa aloittaneilla vuosina 2008–2016.

Tutkimusajanjaksona tehtiin 70  000 psykoosilääkeostoa alle 18-vuotiaille. Psykoosilääkityksen aloitti ensimmäistä kertaa 26  353 lasta ja nuorta.

–  Psykoosilääkehoito on osa lasten- ja nuorisopsykiatrista hoitoa, mutta sen aloitusta on harkittava tarkkaan ja hoitoa seurattava tiiviisti. Psykoosilääkehoitoon on aina yhdistettävä psykososiaalinen tuki ja hoito, esimerkiksi vanhempainohjaus tai terapia, sanoo aiheesta väittelevä lääketieteen lisensiaatti Eveliina Varimo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus pohjautuu Kelan lääkeosto- ja vammaistukirekisterien tietoihin vuosilta 2008–2017.

Lue myös: Mielenterveysongelmat tuovat inhimillisen kärsimyksen lisäksi valtiontalouteen valtavan loven – miten asiantuntijat ja hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet tarttuisivat mielenterveyskriisiin?

18-vuotiaan Sara Hännisen mukaan syömishäiriöön on vaikea saada apua: "En ihmettele, että moni päätyy tosi epätoivoisiin tekoihin"

Yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon jonottaneiden määrä lähes kaksinkertaistui vuodessa – "Meillä ei ole tarpeeksi henkilöresursseja purkamaan hoitojonoja"

Keskustelu lasten ja nuorten mielenterveydestä jumittaa käsitteiden tasolla, sanoo lapsiasiavaltuutettu – suunnan muuttaminen vaatii konkreettisia tekoja

Poliisihallitus kertoo huolestaan: Yhä nuoremmat painivat vakavien mielenterveysongelmien kanssa – näin paljon itsetuhoisuus työllistää Suomen poliisia

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys