Tutkimus: Muurahaiset tekevät amputointeja pelastaakseen vahingoittuneen lajitoverinsa

Muurahaiset tekevät amputointeja pelastaakseen vahingoittuneen lajitoverinsa 1:00
Katso videolta, miten muurahainen amputoi raajan vahingoittuneelta lajitoveriltaan.

Muurahaiset pyrkivät pelastamaan lajitoverinsa amputoimalla tältä raajan, kertoo tutkimus.

Muurahaisten havaittiin tekevän raajansa loukanneille lajitovereilleen raajojen amputaatioita ehkäistäkseen infektioita ja pelastaakseen näiden hengen, kertoo vertaisarvioidussa Current Biology -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan lähes kaikki lajitoveriensa amputoimaksi päätyneet muurahaiset selviytyivät ja kykenivät sujuvasti jatkamaan pesäpuuhiaan amputoinnista huolimatta.

Kansainvälisessä tutkijaryhmässä mukana olleen Lausannen yliopiston tohtori Erik Frankin mukaan muurahaiset kykenivät myös jossain määrin myös diagnosoimaan vahingoittuneiden lajitovereidensa vammoja ja hoitamaan niitä siten, että näiden selviytymismahdollisuudet olisivat mahdollisimmat hyvät.

Tutkimusryhmä kertoo leikanneensa joidenkin floridalaisten hevosmuurahaisten oikeaa takaraajaa ja seuranneensa tämän jälkeen viikon ajan, miten näiden lajitoverit reagoivat haavoihin.

Seurannassa ilmeni, että yhteensä 13 muurahaista niistä 17:stä, joille oli tehty haavoja reiteen tai reisiluuhun, päätyi lopulta toisen muurahaisen amputoitavaksi.

Ne muurahaiset, joille oli tehty haavoja raajojen alaosiin, jäivät ilman amputaatiota. Nämä muurahaiset saivat lajitovereiltaan vain haavan nuolemista.

Tutkijat pitivät tätä aluksi ristiriitaisena, mutta lopulta selvisi, että raajan alaosissa olevat haavat vaurioittivat myös niitä rakenteita, jotka pumppasivat veren kaltaista ainetta muurahaisten kehoon.

Tämän seurauksena raajan alaosan infektio levisi elimistössä paljon nopeammin kuin yläosan infektio, mikä tarkoittaa, että alaosan amputointi ei olisi juurikaan parantanut eloonjäämistä.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu saman tutkijaryhmän vuonna 2023 julkaisemiin tuloksiin. Tuolloin Matabele-muurahaisten todettiin erittävät suustaan antimikrobista yhdistettä, jolla ne puhdistavat haavoja ja ehkäisevät mahdollisia infektioita.

Tutkijaryhmän mukaan nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että eläimet kykenevät ehkäisemään infektioiden leviämistä ja pelastamaan lajitovereitaan.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten muurahainen amputoi raajan vahingoittuneelta lajitoveriltaan.

Lue myös:

    Uusimmat