Vuoristossa ja yli 1 500 metrin korkeudessa lapset syntyvät lyhempinä ja jäävät lyhemmiksi kuin matalammilla seuduilla syntyvät. Ilmiö havaitaan riippumatta lapsen ravitsemuksesta ja muista kasvuoloista.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa käytettiin yli 960 000 lapsen terveystietoja syntymästä viisivuotiaaksi. Lapset olivat pieni- ja keskituloisista maista ympäri maailmaa.
Lapsista 11 prosenttia asui yli 1 500 metrin korkeudessa merenpinnasta, ja kun heitä verrattiin matalampien seutujen lapsiin, korkealla syntyvien havaittiin syntyvän keskimäärin lyhempinä. He myös noudattivat matalampaa kasvukäyrää viisivuotiaaksi saakka.
Yhteys havaittiin myös lapsilla, jotka kasvoivat ideaaleissa perheoloissa ja saivat riittävästi ravintoa. Samoin yhteys nähtiin riippumatta siitä, oliko perhe asunut seudulla pitkään vai vasta vähän aikaa. Tämä haastaa käsityksen, jonka mukaan hyvissä ja terveyttä edistävissä oloissa kaikki lapset kasvavat yhtä hyvin.
Tulokset eivät paljasta, mistä ilmiö tarkalleen johtuu, mutta vuoristossa ja korkealla hengitysilmassa on vähemmän happea, mikä voi raskauden aikana heikentää sikiön hapensaantia. Tämä saattaa tutkijoiden mukaan selittää kasvussa havaitut erot.
Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.
Lue myös: Kuinka pitkä olet? Moni suomalainen vastaa tietämättään kysymykseen väärin ja siinä piilee vaara: "Jos aikuisiän pituus on lyhentynyt..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.