Kuinka pitkä olet? Moni suomalainen vastaa tietämättään kysymykseen väärin ja siinä piilee vaara: "Jos aikuisiän pituus on lyhentynyt..."

Tiedätkö sinä oman pituutesi? Luustoliitto muistuttaa, että jokaisen aikuisen kannattaisi seurata pituuttaan säännöllisesti. 

Moni ei tiedä, että pituus voi muuttua vielä aikuisiälläkin, Suomen Luustoliitosta kerrotaan. Jos muistat nuoruutesi pituuden, saatat yllättyä seuraavassa mittauksessa. Aikuiselta pituutta kysyttäessä miehet yleensä kertovat armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa. Tämä pituus ei kuitenkaan välttämättä enää pidä paikkaansa. 

– Tosiasiassa aikuisen kannattaa seurata omaa pituuttaan. Jos aikuisiän pituus on lyhentynyt 4 senttimetriä tai enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista selän nikamien murtumista, Luustoliitosta muistutetaan. 

Toinen harhaluulo onkin, että yleensä nikamamurtuman huomaa. Näin se ei Luustoliiton mukaan aina ole: nikamamurtuma voi olla myös oireeton tai se voi ilmetä ohimenevänä keskiselän kipuna, jota on kuvitellut noidannuoleksi. Tai se voi oireilla vaikkapa vain lenkkeilyn yhteydessä. Moni lääkärikään ei tunnista osteoporoottista nikamamurtumaa, sillä toteamiseen tarvitaan yleensä röntgenkuva.

Nikamamurtuma on tosiasiassa suuri riski seuraaviin osteoporoottisiin murtumiin ja ennen kaikkea seuraavaan nikamamurtumaan. Lisäksi uudet nikamamurtumat ovat yleensä aiempaa vaikeampia.

Esimerkiksi kumarassa kävelevä ihminen voi olla merkki siitä, että ihmisellä on murtunut useita nikamia. Kumara asento voi tarkoittaa, että hengittäminen on vaikeaa, kävelykyky on heikentynyt ja tasapainon ylläpito on hankalaa, selkä on kroonisesti kipeä, yksinkertaistenkin kotiaskareiden teko voi olla mahdotonta ja elämänlaatu on heikentynyt. Nikamamurtumat lisäävät myös kuolleisuutta.

– Omalla äidilläni oli osteoporoosin vuoksi murtunut useita nikamia. Hänen viimeiset elinvuotensa olivat täynnä monenlaista kärsimystä ja hän tarvitsi apua tavallisiin arjen askareisiin, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Lisäksi nikamamurtuman lisätessä seuraavan murtuman riskiä saattaa seuraava murtuma olla jokin hyvin vammauttava murtuma, kuten lonkkamurtuma.

Niinpä myös aikuisiällä on tärkeää seurata omaa pituuttaan säännöllisesti. Mikäli pituutesi on lyhentynyt, on syytä selvittää osteoporoosin mahdollisuus.

Osteoporoosia sairastaa jopa 400 000 suomalaista – näin ennaltaehkäiset

Osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus. Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista ja luuston haurastumisesta johtuvia murtumia tulee jopa 40 000 vuosittain.

Osteoporoosia voi ennaltaehkäistä syömällä monipuolisesti ja riittävästi ravintoa, joka sisältää tarpeeksi kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia. Riittävästi luuston kannalta tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio on tärkeässä asemassa myös osteoporoosin hoidossa.

Monipuolinen liikkuminen on myös ennaltaehkäisevää hoitoa, mutta suositeltavaa myös silloin, jos osteoporoosi on jo diagnosoitu, sillä lihasten ja tasapainon harjoittaminen torjuu kaatumisia.

Lue myös:

    Uusimmat