Tutkimus paljastaa uutta tietoa kissan ja omistajan välisestä suhteesta: "Olemme saattaneet aliarvioida kissoja"

Tutkijoiden mukaan kissaeläimet osoittavat hoitajiaan kohtaan samanlaista kiintymystä kuin koirat. Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita tutkimuksen tuloksista.

Tutkijoiden mukaan kissat todella kiintyvät omistajiinsa samoin kuin koirat. Omistajan läsnäolo rohkaisi kissat myös tutkimaan ympäristöään luottavaisemmin, sillä ne tunsivat olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. Tutkimuksesta uutisoi The Guardian.

– Huolimatta tutkimusten vähäisestä määrästä, ne viittaavat siihen, että olemme saattaneet aliarvioineet kissoja ja niiden sosiaalis-kognitiivisia kykyjä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa Oregonin osavaltion yliopistossa, ja siihen osallistui 70 kissanpentua omistajineen.

Kissat stressasivat vähemmän omistajan palattua huoneeseen

Testin aikana jokainen omistaja vietti kissanpentunsa kanssa enintään kaksi minuuttia, minkä jälkeen omistajat lähtivät huoneesta kahdeksi minuutiksi. Tämän jälkeen he palasivat huoneeseen jälleen kahdeksi minuutiksi.

64 prosenttia pennuista vaikutti vähemmän stressaantuneelta jälleennäkemisen aikana kuin ollessaan erossa omistajistaan. Omistajien palattua huoneeseen kissat ottivat myös kontaktia omistajaansa. Tämä oli tulos, jonka tutkijat uskovat olevan todiste kiintymyksestä.

36 prosentilla pennuista stressitasot eivät laskeneet jälleennäkemisen myötä. Suurin osa kissoista hakeutui kontaktiin omistajansa kanssa, mutta osa joko vältteli kontaktia tai ei osannut päättää.

Myöhemmällä koulutuksella oli vain vähän vaikutusta sosiaalisuuteen

Vastaava kiintymysjakauma oli nähtävissä myös aikuisissa kissoissa. Samanlainen jakauma on osoitettu edellisissä tutkimuksissa tyypilliseksi myös koirille.

Lisäkokeet osoittivat, että kissanpentujen myöhemmällä koulutuksella ja sosiaalistamisella oli vähän, jos lainkaan vaikutusta kiintymystyyppiin. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että tällaisilla toimilla voi olla vaikutusta kehittyvään kiintymystyyppiin, mutta vakiintuneen kiintymystyypin muuttaminen on haasteellista.

– Tämä voi viitata siihen, että periytyvät tekijät, kuten luonne, vaikuttavat myös kiintymistyyppiin ja voivat vaikuttaa sen vakauteen, tutkijat kirjoittavat.

Samaa aihetta käsitellyt tutkija: Tutkimuksessa on aukkoja

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita tutkimuksen tuloksista. Yksi heistä on aiemmin kissojen ja ihmisten välistä suhdetta tutkinut professori Daniel Mills Lincolnin yliopistosta. Mills nostaa esiin, että tutkimuksessa on aukkoja.

Tutkijat eivät esimerkiksi tutkineet erilaisia kiintymistyyppejä tarpeeksi laajasti, eivätkä toistaneet testiä kissoille tuntemattomia ihmisiä käyttäen. Mills onkin sitä mieltä, että kissat ovat saattaneet reagoida yleisesti ottaen ihmisen läsnäolon tarjoamaan sosiaaliseen tukeen sen sijaan, että ne osoittaisivat kiintymystä tietylle yksilölle.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että käytös, joka vaikuttaa kiintymyksen osoittamiselta omistajalle, on usein seurausta aiemman vastaavan käytöksen vahvistamisesta, Mills toteaa. 

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat