"Ne näyttivät etsivän kadonneita perheenjäseniään" – surevatko kissat toisen lemmikin kuolemaa?

Kissoillakin on kyky tuntea. Ainakin, jos asiasta kysyy kissanomistajilta.

The Guardian uutisoi kissojen tunne-elämää selvittäneestä tutkimuksesta, jonka mukaan kissat surevat perheen muiden lemmikkien kuolemaa.

Yksi kissoihin liittyvistä yleisistä ennakkoluuloista on se, että ne ovat kylmiä petoeläimiä, jotka eivät juuri kiinny omistajiinsa tai perheeseensä. Tutkimuksen mukaan kissat kuitenkin tuntevat surua menetyksen jälkeen.

Oaklandin yliopiston teettämän tutkimukseen osallistuneiden kissanomistajien mukaan suru esiintyy kissoilla univaikeuksina, ruokahalun menetyksenä ja jopa surun purkamisena äänekkääseen maukumiseen. Osalla kissoista se näyttäytyi takertuvana käytöksenä omistajaa kohtaan tai leikkimishalun puutteena.

Tutkimus esiteltiin Applied Animal Behaviour Science -julkaisussa.

Juttu jatkuu videon alla.

Vääränlainen stereotypia?

Tutkimustulosten perusteella tutkijat päättelevät, että stereotypia kissoista epäsosiaalisina eläiminä saattaa olla väärä. Sen sijaan psykologinen kokemus menetyksestä voikin olla aiempaa universaalimpi tunne eläinmaailmassa.

– Kissat nukkuivat, söivät ja leikkivät vähemmän. Ne kuitenkin hakivat enemmän huomiota omistajiltaan ja muilta lemmikeiltä, mutta myös piileskelivät ja viettivät enemmän aikaa yksin. Ne myös näyttivät etsivän kadonneita perheenjäseniään, tutkijat kertovat.

Suru on vakiintunut ilmiö eläinten keskuudessa. Esimerkiksi norsuilla, delfiineillä ja simpansseilla on monimutkaisia käyttäytymismalleja, kuten kuolleen laumanjäsenen ruumiin vartiointi.

The Guardian kertoo, että tuoreen italialaistutkimuksen mukaan ilmiö oli myös tuttua koirien keskuudessa, joiden käytös muuttui, kun saman talouden toinen koira kuoli.

Oaklandin yliopiston tutkijoiden mukaan ei ollut koiriin verrattuna täysin itsestään selvää, että kissat osoittaisivat vastaavanlaisia surun merkkejä menetyksen hetkellä.

– Koirat ovat kehittyneet laumaeläimistä, joten ne saattavat sen takia reagoida voimakkaastikin perheenjäsenen kuolemaan. Kissat sen sijaan ovat sopeutuneet elämään ihmisten hoidossa ja muiden eläinten kanssa. Niiden todellinen kapasiteetti tuntea menetyksen tuskaa vaatii vielä lisätutkimuksia, tutkijat kertovat.

Kissoja voi olla vaikea arvioida

Tutkimukseen otti osaa 450 kissanomistajaa. Omistajilla täytyi olla kissan lisäksi olla myös äskettäin menehtynyt toinen kissa tai koira. Tutkimuksessa omistajia pyydettiin arvioimaan kissan käytöstä ja siihen kohdistuneita muutoksia toisen lemmikin kuoleman jälkeen. Kahdessa kolmesta tutkimuskohteesta toinen lemmikki oli kissa, kun taas loput olivat koiria.

– Toisin kuin koirat, olemme tottuneet ajattelemaan, että kissat ovat välinpitämättömiä ja epäsosiaalisia, tutkimuksessa mukana ollut kognitiivisen psykologian professori Jennifer Vonk kertoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että villinä elävät kissaeläimet usein lyöttäytyvät yhteen lajitovereidensa kanssa ja muodostavat sisäisiä hierarkioita.

– Uskon, että olemme luonnehtineet niitä väärin, Vonk toteaa.

Tutkimus osoitti, että kissoihin vaikutti syvällisemmin, mitä pidempään ne elivät saman katon alla muiden lemmikkieläinten kanssa. Itse kuoleman todistamisella tai lemmikkieläinten yhteismäärällä ei tuntunut kuitenkaan olevan merkittävää vaikutusta kissojen käytökseen.

– Yhdessä vietetty aika muiden lemmikkien kanssa johti suurempaan suruun viittaavaan käytökseen ja arkuuteen. Positiivinen suhde elossa pysyneen ja kuolleen lemmikin välillä vaikutti uneen, ruokahaluun ja leikkisyyteen, tutkimus kertoo.

Tutkimus tukee ajatusta siitä, että kissatkin tuntevat surua. On kuitenkin mahdollista, että tutkimuksessa mukana olleet kissanomistajat heijastivat omaa suruansa elossa olevan kissan käytökseen.

– Yhdenmukaisesti tämän hypoteesin kanssa ne kissanomistajat, jotka reagoivat voimakkaammin lemmikin menetykseen, ilmoittivat todennäköisemmin eloonjääneiden kissojen uniongelmista, omiin oloihin vetäytymisestä ja piiloutumisesta toisen lemmikin kuoleman jälkeen.

Katso myös: Sureeko koira kuollutta kaveriaan?

Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija:"Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua" 3:04
Voiko joutsen surra kuollutta poikastaan, tai koira menehtynyttä kaveriaan? Lähtökohtaisesti kyllä: eläimet voivat tuntea surua, vastaisi emeritaprofessori ja eläinten hyvinvoinnin tutkija Outi Vainio. Eläinten tunteet ovat kuitenkin monimutkainen asia – myös tieteelle.

Lue myös:

    Uusimmat