Tutkimus paljasti uuden syyn, miksi lenkkeily tekee hyvää koiralle

Aktiivinen koira sairastuu tutkimuksen mukaan epätodennäköisemmin koirien dementiaan. Mutta mistä tietää, mikä on riittävä määrä aktiivisuutta?

Aktiivisesti lenkeille päässyt koira elää todennäköisesti terveemmän elämän kuin vähemmän aktiivinen lajitoverinsa, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Sarah Yarborough'n Washingtonin yliopistolle toteuttaman tutkimuksen mukaan koirilla, jotka eivät ole lainkaan aktiivisia, on jopa 6,74-kertainen mahdollisuus sairastua koirien dementiaan verrattuna erittäin aktiivisiin koiriin. Tutkimuksesta uutisoi New York Post.

Tutkittavat koirat olivat samoja rotutyyppejä, saman ikäisiä ja muutoin terveydentilaltaan samankaltaisessa tilanteessa. 

Koirien kognitiivinen dysfunktio eli koirien dementia voi muuttaa koiran käytöstä.

– Dementia ilmenee koiralla pitkällä ajanjaksolla toistuvina käytösoireina, eräänlaisina ”haksahduksina”. Lempeästi voisi sanoa, että koirasta tulee vanhuudenhöppänä, eläinlääkäri Jaana Kekki kertoi aikaisemmin MTV Uutisille.

Käytännössä esimerkiksi aiemmin opitut asiat, kuten sisäsiisteys tai ruokailutottumukset, voivat unohtua.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa todetaan, että koirien dementialla ja ihmisten Alzheimerin taudilla on paljon yhteneväisyyksiä. Kuten ihmisillä, koirillakin kognitiiviset toiminnot, kuten havainnointi, tarkkaavaisuus, muisti sekä oppiminen, alenevat iän myötä.

Tutkijat voisivatkin näin ollen hyötyä merkittävästi dementiaa sairastavien koirien tutkimisesta ja hyödyntää tuloksia yleisesti tutkiessaan ihmistenkin aivoja rappeuttavia sairauksia.

Mikä on riittävä määrä lenkkeilyä koiralle?

Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi kertoo, että koiran pitäisi päästä lenkille vähintään kolme kertaa päivässä.

– Koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa, jotta sen lihakset ja elimistö pysyvät hyvässä kunnossa. Lenkillä koira saa myös virikkeitä – se lukee ”hajukirjaa”, tapaa muita koiria ja ihmisiä, Salmijärvi kertoo.

Mitään yleispätevää pituutta lenkeille ei voida sanoa, sillä siihen vaikuttaa koiran tyyppi, ikä ja kunto. Salmijärven mukaan vinkkejä siihen, mikä on sopiva lenkin pituus, saa muun muassa oman koiran kasvattajalta tai kokeneemmilta rodun harrastajilta.

Useilla työssäkäyvillä on enemmän vapaa-aikaa viikonloppuisin kuin arkena. Voiko viikonlopun pidemmillä lenkeillä korvata arjen lyhyemmät lenkit koiran kanssa?

– Arjen lenkkejä ei voi korvata viikonlopun pidemmällä lenkillä, mutta lenkkien pituudessa voi olla päivittäin eroa sen mukaan, missä lenkkeillään, ja mitä koiran kanssa muuten harrastetaan, Salmijärvi toteaa.

Pidä koiran mieli virkeänä

Korvaako koiran päästäminen aidatulle pihalle lenkillä käymisen?

– Ei korvaa, sillä koira kaipaa liikuntaa ja virikkeitä. Isolla pihalla koira pääsee juoksemaan vapaana, joten pihallakin voi olla koiralle mieluista käydä, Salmijärvi vastaa.

Toisaalta jos koira on hyvin vanha tai kipeä, tai keli ulkona on erittäin huono (kova pakkanen, helle tai myrsky), voi lenkki Salmijärven mukaan joskus korvautua pelkällä pihalla käynnillä.

Lenkkeilyn lisäksi koira kaipaa Salmijärven mukaan muitakin virikkeitä: sen on päästävä käyttämään kuonoaan ja aivojaan.

– Koiran kanssa on hyvä harrastaa jotain, joka pitää sen mielen virkeänä. Esimerkiksi metsästyskoirien pitäisi päästä metsälle. Seurakoiratyyppinen koira voi nauttia ihmisten tapaamisesta vaikkapa kaverikoirana, ja kaikki koirat haluavat käyttää kuonoaan, Salmijärvi listaa.

Oletko jo kuullut koirametsistä? Koirien ja niiden omistajien käyttöön vuokrattavia metsiä löytyy Suomesta jo useampia.

Katso myös: Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat.

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat 1:33
Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat.

Lue myös:

    Uusimmat