Koirien terveysongelmat voivat heijastella myös niiden käytökseen: "Kipeänä on vaikea olla hyvällä tuulella"

9:43img
Miten koirien terveysongelmat heijastuvat niiden käytökseen? Haastattelussa Mustin ja Mirrin eläinten käyttäytymisen asiantuntija Janica Raudasoja.
Julkaistu 14.11.2022 12:50

Emmi Niiniaho

Miten koiran terveysongelmat vaikuttavat niiden käyttäytymiseen?

MTV Uutiset kirjoitti aikaisemmin koiraroduista, joita eläinlääkäri Tiina Wright ei suosittelisi ottamaan perustuen omaan kokemukseensa eläinlääkärinä.

Wright nosti esille useita rotuja, joilla on jalostuksen takia erilaisia terveysongelmia, jotka muun muassa vaikeuttavat koiran hengittämistä, liikkumista ja vaikuttavat jopa koiran elinkaaren pituuteen.

Keskustelua jatkettiin MTV:n Uutisaamussa, jossa Musti ja Mirri -ketjun eläinten käyttäytymisen asiantuntija Janica Raudasoja kertoi siitä, miten koiran terveysongelmat voivat heijastella jopa käytösongelmiin.

Voit katsoa yllä olevalta videolta koko Uutisaamussa käydyn keskustelun koirien käytösongelmista ja koulutuksen perusteista.

Lue myös: Kuinka vanhaksi koirasi elää? Tutkimus selvitti koirarotujen eroja – listan häntäpäässä "huolestuttava havainto"

Koiran terveysongelmat voivat näkyä monella eri tavalla

Raudasoja kertoo, että jos koiralla on terveysongelma, joka aiheuttaa koiralle kipuja, se voi näkyä myös käytöksessä monella tavalla.

– Koira voi olla kiukkuisempi ja ärtyneempi – ihan niin kuin me ihmisetkin. Kipeänä on vaikea olla hyvällä tuulella, Raudasoja toteaa.

Koiran terveysongelmat voivat Raudasojan mukaan näkyä myös oppimisen hidastumisena, ongelmina yksinolossa, siinä miten koira tulee toimeen perheen muiden lemmikkien kanssa sekä esimerkiksi "remmirähinänä" lenkeillä.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Raudasoja selittää, että remmirähinä on yleinen termi, jota käytetään muun muassa siitä, kun koira näkee lenkillä toisen koiran tai esimerkiksi pyörän ja alkaa haukkumaan kovasti sille.

kiukutteleva koira

Yksi syy koiran remmirähinälle saattavat olla terveysongelmat.

Yksi syy remmirähinälle voi Raudasojan mukaan olla se, että koiralla on huono olla.

Miten käytösongelmista voidaan tunnistaa, onko kyse juuri terveysongelmista vai jostakin muusta?

– Ammattitaitoisessa koulutuksessa pyritään yleensä kartoittamaan hyvinvointitekijöitä: mistä mikäkin johtuu?

Raudasojan mukaan käytösongelmien juurisyy pyritään aina löytämään, mutta aina sitä ei kuitenkaan pystytä tarkkaan määrittelemään.

Käytösasiantuntijan mukaan olisi kuitenkin todella tärkeää tietää, miksi koira esimerkiksi haukkuu toisille koirille lenkeillä.

– Haluaisiko se mennä katsomaan niitä, onko se turhautunut, jännittääkö se niitä muita, ärsyttääkö sitä hihna – mikä sen motivaatio on? Haluaisiko se mennä kauemmas vai lähemmäs, Raudasoja listaa mahdollisia syitä koiran haukkumiselle.

Lue myös: Miksi koira rähjää lenkillä joillekin koirille, mutta ei kaikille? Asiantuntija avaa syitä: "Ihmisen pitäisi olla hirvittävän tarkka siinä, ettei..."

Mitä jos on hankkinut itselleen koiran, joka tuntuukin ”väärältä”?

Eläinlääkäri Tiina Wright peräänkuulutti aikaisemmassa MTV Uutisten artikkelissa sitä, että ihmiset ottaisivat selvää etukäteen koiran tarpeista esimerkiksi sen suhteen, paljonko koira kaipaa liikuntaa tai muuta aktivointia.

Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mitä voi tehdä tilanteessa, jossa itselleen on hankkinut koiran, joka ei tunnu oikein sopivankaan omaan arkeen.

Janica Raudasoja nostaa esimerkiksi siperianhuskyn, joka on jalostettu nimenomaan vetokoiraksi.

– Kannattaa harkita, haluaisiko sittenkin alkaa harrastamaan jotain vetolajeja. Niitä on olemassa erilaisia.

– Kyllä sitä kannattaa tarkkaan miettiä, kun koiraa hankkii, että minkälaisen haluaa. Jos haluaa uimakaverin, sitten se husky ei ole ehkä paras.

Lue myös: Tästä iästä eteenpäin koiran dementiariski kasvaa räjähdysmäisesti – älä sivuuta hälytysmerkkejä

Lue myös: Yhä harvempi haluaa lyttykuonoisen koiran, mutta suosikkirodutkin sairastavat – jos haluat terveen lemmikin, muista yksi sääntö

Lue myös: Koiranomistaja, huolehdithan tästä? Laiminlyönnin vaarana kivulias sairaus – "Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle"

Katso myös: Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa: "Aluksi kävellään kauempana..."

0:46img

Jos omasta koirastaan toivoisi ystävänsä koiralle kaveria, eläimiä voi yrittää totuttaa toisiinsa. Yksinkertaisin metodi on mennä vaikkapa kaverin koiran kanssa samaan aikaan lenkille. Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta kertoo, miten.

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikkien vaivat