Tutkimus: Suomen Afganistanissa tekemä työ mureni maasta vetäytymiseen – "Suomi epäonnistui osana kansainvälistä toimijajoukkoa"

Suomen vaikutus Afganistaniin jäi heikoksi ja lyhytaikaiseksi, kertoo tuore Ulkopoliittisen instituutin tutkimus.

Ulkoasiainvaliokunnan toimeksiantona tehty tutkimus kartoittaa Suomen osallistumista Afganistanin jälleenrakentamiseen ja vakauttamiseen lähes kahdenkymmen vuoden aikana.

Sen mukaan Suomi sen sijaan onnistui tavoitteessaan vahvistaa Afganistanissa ulko- ja turvallisuuspoliittisia kumppanuuksiaan. Suomen arvioidaan myös hyötyneen Nato-yhteistyön tiivistymisestä.

Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Katariina Mustasillan mukaan Suomen tavoitteet Afganistanin suhteen liittyivät etenkin hyvään hallintoon, turvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin. Samalla Suomen toiminta Afganistanissa ei kuitenkaan perustunut ensisijaisesti Afganistanin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin tai paikallisiin tarpeisiin.  

Positiivinen muutos päättyi maasta lähtöön

Mustasilta kertoo, että Afganistanissa tapahtui positiivista kehitystä Suomen maassa ollessa. Muutos ei kuitenkaan jatkunut Suomen ja muiden maiden vetäydyttyä.

– Intervention aikana saatiin kehitystä joillakin inhimillisen kehityksen saroilla, mutta tulokset olivat kestämättömiä. Kun Afganistanista lähdettiin pois, tulokset ikään kuin murenivat, Mustasilta sanoo.

Mustasilta kertoo, että Suomen lisäksi myös muiden kansainvälisten toimijoiden Afganistanille asettamat tavoitteet olivat ylimalkaisia ja jossakin määrin epäselviä.

– Tavoitteet Afganistanin suhteen olivat usein kunnianhimoisia ja esimerkiksi niiden aikajänteet olivat siihen tilanteeseen nähden melko epärealistisia, Mustasilta sanoo ja jatkaa:

– Afganistaniin asetettujen tavoitteiden osalta voidaan sanoa, että Suomi yleisellä tasolla epäonnistui osana kansainvälistä koalitiota, kun katsotaan sitä tilannetta missä Afganistan on nyt.

Suomen läsnäolo Afganistanissa päättyi kaoottisissa olosuhteissa elokuussa 2021 Talibanin valtaannousun myötä. Suomesta oli Afganistanissa vuosien mittaan noin kaksi ja puoli tuhatta sotilasta.

Rahaa Afganistaniin käytettiin lähes 400 miljoonaa.

Katso myös: Taleban nousi Afganistanissa valtaan reilu vuosi sitten: "Taloudellinen romahdus on ollut todella suurta"

Lue myös:

    Uusimmat