Tutkimus: Suomessa on edelleen alueita, joissa ennenaikaiset kuolemat ovat muuta maata yleisempiä

9:32img
Verenkiertoelinten sairaudet aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia. Professori Teemu Niiranen vieraili Uutisaamussa viime helmikuussa puhumassa korkeasta verenpaineesta.
Julkaistu 13.09.2022 02:00

MTV UUTISET – STT

Eniten ennenaikaisia kuolemia aiheuttivat verenkiertoelinten sairaudet, syövät ja alkoholikuolemat.

Ennenaikaisessa kuolleisuudessa on Suomessa yhä selviä alueellisia eroja, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat menettivät elinvuosia pääsääntöisesti enemmän kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa asuvat.

Menetetyillä elinvuosilla tarkoitetaan vuosia, jotka jäivät elämättä alle 80-vuotiaana tapahtuneen kuoleman vuoksi.

Lue myös: Pirullinen vaiva vaanii miljoonien suomalaisten henkeä – tässä vaiheessa pelkkä elämäntaparemontti ei enää riitä

Miehet menettivät eniten elinvuosia Kainuun, Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueilla. Naiset taas menettivät eniten elinvuosia Lapin, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Satakunnan hyvinvointialueilla.

Eniten ennenaikaisia kuolemia aiheuttivat verenkiertoelinten sairaudet, syövät ja alkoholikuolemat.

Ennenaikainen kuolleisuus vähentynyt kaikkialla

Alueellisia eroja menetetyissä elinvuosissa ja niiden kehitystä on tutkittu Suomessa vuodesta 2002. Ennenaikainen kuolleisuus on pienentynyt kaikilla hyvinvointialueilla. Miehillä menetetyt elinvuodet ovat vähentyneet keskimäärin kolmanneksen ja naisilla neljänneksen.

Kehitys ei kuitenkaan ole tapahtunut kaikkialla samaa vauhtia. Suotuisinta kehitys on ollut miehillä Keski-Pohjanmaan, Helsingin ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla ja vähiten suotuisaa Pohjanmaan ja Etelä-Savon hyvinvointialueilla.

Naisilla myönteinen kehitys oli suurinta Kanta-Hämeen, Vantaa-Keravan ja Helsingin hyvinvointialueilla ja pienintä Etelä-Savon ja Satakunnan hyvinvointialueilla.

Menetettyjen elinvuosien alue-erojen taustalla on väestön terveydentilaan ja terveyskäyttäytymiseen liittyviä alueellisia eroja sekä eroja palvelujärjestelmän toiminnassa.

–  Eroihin voi liittyä myös rakenteellisia tekijöitä, kuten alueen sosioekonomiseen rakenteeseen liittyviä eroja. Esimerkiksi pienituloisuus on yleisempää ja korkea-asteen koulutus harvinaisempaa monilla Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla verrattuna Etelä- ja Länsi-Suomeen, sanoo THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Kuolema