Hyvinvointialueista ongelmia on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
Kuntien väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä ovat suurimmat Itä- ja Pohjois-Suomen maantieteellisesti laajoilla hyvinvointialueilla. Asia selviää Kansallisesta terveysindeksistä, jonka ovat tuottaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kela, Eläketurvakeskus ja Tilastokeskus.
Sairastavuutta ja työkyvyttömyyttä on hyvinvointialueista eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Samoilla maantieteellisesti laajoilla alueilla myös kuntien väliset erot ovat suurimmat.
Lue myös: Vantaan ja Keravan alue hakee lisää rahaa valtiolta – taustalla kaksi erityispiirrettä: "Kaikki hyvinvointialueet kamppailevat"
Maantieteellisesti pienemmillä hyvinvointialueilla Etelä-Suomessa kuntien välinen vaihtelu alueen sisällä on vähäisintä.
– Osittain erot johtuvat siitä, että maantieteellisesti laajemmilla alueilla on enemmän asukasmäärältään pieniä kuntia, joissa myös satunnaisvaihtelu vaikuttaa tuloksiin, sanoo THL:n johtava asiantuntija Päivikki Koponen tiedotteessa.
– Hyvinvointialueiden palveluista vastaavien viranhaltijoiden tulisi selvittää, mistä erot johtuvat: onko kuntien välillä esimerkiksi eroja siinä, miten helposti palvelujen piiriin voi päästä tai johtuvatko erot muista terveyteen vaikuttavista tekijöistä.
Ongelmia keskittynyt Pohjois-Savoon
Sairastavuuden alue-erot ovat suhteellisesti suurimpia alkoholisairauksissa, tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa sekä mielenterveydessä. Vakavia mielenterveyden ongelmia sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia todettiin selvästi muuta maata enemmän Pohjois-Savossa. Alkoholisairastavuus puolestaan oli yleisintä Etelä-Karjalassa.
Työkyvyttömyydessä kuntien väliset erot ovat suurimmat Pohjois-Savossa, Lapissa ja Kainuussa.
Työkyvyttömyys on Pohjois-Savossa ja Kainuussa huomattavasti tavallisempaa kuin muualla Suomessa. Pohjois-Savon kunnista työkyvyttömyys on alueen keskiarvoa selvästi korkeampaa etenkin Rautavaaralla, Tuusniemellä ja Kaavilla.
Sairastavuuden ja työkyvyttömyyden alue-erot eivät ole täysin samanlaisia. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla työkyvyttömyys on suhteessa koko maan keskiarvoon yleisempää kuin sairastavuus, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla sairastavuus on maan keskiarvoon verrattuna varsin korkeaa, mutta työkyvyttömyydessä ero koko maan tasoon on pienempi.