Dementiaa potevat sairastuvat koronavirustartuntaan noin kaksi kertaa muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. He myös menehtyvät siihen muita todennäköisemmin.
Tutkimuksen havainnot perustuvat lähes 62 miljoonan yhdysvaltalaisaikuisen terveysrekisteritietoihin. Heistä noin miljoona sairasti dementiaa, 16 000 oli saanut koronavirustartunnan ja 800:lla oli kummatkin.
Dementiapotilaiden riski saada koronavirustartunta oli kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ollut dementiaa. Riski oli vielä suurempi afroamerikkalaisilla dementiaa sairastavilla. He sairastuivat kolme kertaa todennäköisemmin kuin valkoihoiset dementiapotilaat.
Kaikista seuratuista 25 prosenttia joutui sairaalahoitoon koronavirustartunnan vuoksi, mutta dementiapotilaista niin kävi lähes 60 prosentille. Dementiapotilaista 20 prosenttia menehtyi koronavirustartuntaan, mikä oli nelinkertaisesti muihin verrattuna.
Yhdysvaltalaishavainnot vahvistavat näyttöä, jonka mukaan dementia on koronavirustartunnan riskitekijä. Tutkijat eivät pysty sanomaan, mistä riski tarkalleen johtuu, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Dementiaa sairastavan aivojen veri-aivoeste on heikentynyt, minkä vuoksi virukset saattavat päästä aivoihin helpommin ja aiheuttaa pahemman taudin. Muistisairaat potevat usein myös muita koronavirustartunnan riskitekijöiksi tiedettyjä sairauksia eivätkä välttämättä kykene suojautumaan tartunnoilta yhtä hyvin kuin muut.
Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association -lehdessä.
Lue myös: Lisää outoja koronaoireita paljastumassa – brittiprofessori varoittaa: "Näkyy lisääntyvissä määrin"
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.