Lisää outoja koronaoireita paljastumassa – brittiprofessori varoittaa: "Näkyy lisääntyvissä määrin"

0:58img
Mistä koronan tunnistaa? Katso listaus tyypillisimmistä oireista.
Julkaistu 15.02.2021 13:25

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koronavirustartunta voi aiheuttaa oireita myös kielessä ja suussa. Infektion aiheuttama elimistön ylivireystila on mahdollinen syy koronaan liitetyille suuoireille.

King's College London -yliopiston epidemiologian professori Tim Spector twiittasi tammikuussa uudesta mahdollisesta koronaoireesta: "koronakielestä". 

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– Yksi viidestä koronaan sairastuneesta saa harvinaisempia oireita, joita ei ole virallisella listalla, kuten ihottumaa. Koronakieliä ja outoja suuhaavaumia näkyy lisääntyvissä määrin. Jos sinulla on outoja oireita tai vain päänsärkyä ja väsymystä, pysy kotona, Spector kirjoitti.

Spector on ollut mukana kehittämässä Britanniassa käytössä olevaa koronajäljityssovellusta, jonka yhtenä tarkoituksena on seurata koronaoireita. Hän sanoo USA Today -lehdelle, että koronakieli vaikuttaa olevan todellinen, joskin harvinainen oire covid-19-taudista.

Suuoireet koronapotilailla

Koronapotilailla havaituista suuoireista on kirjoitettu muutamissa tapausraporteissa. Esimerkiksi elokuussa International Journal of Infectious Diseases -lehdessä kerrottiin 67-vuotiaasta koronaan sairastuneesta miehestä, jolla oli myös herpes, suun hiivasienitulehdus sekä karttakieli.

Syyskuussa 2020 espanjalaistutkijat julkaisivat British Journal of Dermatology -lehdessä löydöksiään 666 koronapotilaasta. Noin kolmanneksella potilaista oireita oli suuoireita, kuten ohimenevä kielellinen papilliitti, jossa kieleen ilmestyy pieniä punaisia tai valkoisia kuoppia, tai muu kielen tulehdus.

Brittiläinen lääkäri David Strain kertoo Huffington Postille näkevänsä suuoireita sairaalahoidossa olevilla koronapotilailla "melko säännöllisesti". Aluksi oireita hoidettiin tuloksetta suun hiivatulehduksena. Lääkärin mukaan suun sisäpinnoille muodostunut valkea peite paranee yleensä samoihin aikoihin kuin potilaan makuaisti.

Sytokiinimyrsky voi aiheuttaa oireita suussa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suu- ja leukasairauksien klinikan ylihammaslääkäri, dosentti Hellevi Ruokonen arvioi MTV Uutisille aiemmin, että covid-19 voi pahentaa jo olemassa olevia hampaiden ja suun sairauksia.

Lisäksi Ruokonen piti mahdollisena selitystä, että koronan aiheuttama elimistön ylivireystila eli sytokiinimyrsky voi aiheuttaa oireita suussa.

Lue lisää: Potilaat uskovat menettäneensä useita hampaita koronalle – HUSin ylihammaslääkäri kertoo, mistä pelottava oire todennäköisesti johtuu

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että covid-19 on systeemisairaus, joka iskee koko kehoon. Systeemisairaudet voivat ilmetä kielessä. Immuunijärjestelmän häiriöt voivat altistaa esimerkiksi suun punajäkälälle, johon voi liittyä myös hiivasienten liikakasvua kielellä.

Kieleen ja suuhun liittyvät oireet voivat kuitenkin johtua lukuisista eri syistä, jotka eivät välttämättä liity millään tapaa koronaan. Pelkästään kieleen tuijottamalla ei voi saada varmistusta tartunnasta vaan silmällä kannattaa pitää myös muita koronaoireita.

Yleisimmät koronaoireet

shutterstock_1418404811

Koronan taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Kuvituskuva.

Maailman terveysjärjestö WHO nimeää tavallisimmiksi koronaoireiksi kuumeen, kuivan yskän sekä väsymyksen. Harvinaisempia oireita ovat:

  • kipu ja särky
  • kurkkukipu
  • ripuli
  • sidekalvotulehdus
  • päänsärky
  • maku- ja hajuaistin häiriöt
  • ihottuma sekä sormien ja varpaiden värimuutokset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oirelistalta löytyy lisäksi nuha ja nenän tukkoisuus sekä pahoinvointi.

Vakavampia oireita, joiden vuoksi tulisi hakeutua välittömästi hoitoon, ovat WHO:n mukaan hengitysvaikeudet ja hengenahdistus, rintakivut sekä puhe- tai liikuntakyvyn häiriöt.

THL kuitenkin muistuttaa, että pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko niiden aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus tai bakteeri. Mikäli epäilee saaneensa koronatartunnan, tulisi tehdä oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja varata aika koronatestiin. 

Lue myös: Vatsatautia vai koronaa? Yksi merkittävä eroavaisuus – pidä silmällä näitä oireita

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lähteet: USA Today Huffington Post, International Journal of Infectious Diseases, British Journal of Dermatology, Duodecim,  WHO, THL

Tuoreimmat aiheesta

Koronaoireet