Iäkkäiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät toimivan paremmin kesällä ja syksyllä riippumatta siitä, onko heillä dementiaa vai ei. Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, vuodenajat saattavat vaikuttaa muistitestien tuloksiin ja mahdollisesti jopa muistisairausdiagnooseihin.
Videolla selvitetään, miten erottaa hajamielisyys muistisairaudesta.
Tiedot käyvät ilmi kanadalais-ranskalais-yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, ja sen perusteella kesällä ja syksyllä tehtyjen muistitestien ja talvella tai keväällä tehtyjen muistitestien tuloksissa on noin viiden vuoden ikääntymistä vastaavia eroja.
Myös dementia ja lievä kognitiivinen mielentoimintojen heikentymä diagnosoitiin todennäköisemmin talvella ja keväällä. Samoin selkäydinnesteestä mitattavat Alzheimerin tautiin viittaavat biomarkkerit olivat silloin koholla.
Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin masennus, uni, fyysinen aktiivisuus ja kilpirauhasen toiminta, mitkä olisivat voineet selittää testitulosten eroja. Tutkimukseen osallistui 3 400 yli 70-vuotiasta miestä ja naista.
Selvä syy ilmiölle on edelleen mysteeri
Aiemmissa tutkimuksissa on saatu sekä samanlaisia että ristiriitaisempia tuloksia eivätkä nytkään julkaistut tulokset paljasta, mistä vuodenaikavaihtelu johtuu. Selitystä on etsitty muun muassa valon ja lämpötilan muutoksista sekä elintavoista, mutta selvää syytä ei ole löytynyt.
Tulokset antavat joka tapauksessa viitteitä siitä, että muistitestien tulokset saattavat heikentyä tai parantua riippuen siitä, missä vaiheessa vuotta ne tehdään.
Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.
Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.