Apteekeilla on velvollisuus tarjota edullisempaa, vaihtokelpoista lääkettä.
Yksityiset lääkärit määräävät kalliita lääkkeitä potilaille edullisemmista vaihtoehdoista huolimatta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Verotutkimuksen huippuyksikkö tutki yksityisen ja julkisen sektorin lääkärien määräämiä reseptejä diabeteksen ja korkean kolesterolin hoitoon.
Tyypin 2 diabetes ja korkea kolesteroli ovat merkittäviä sairauksia paitsi kansanterveyden myös hoito- ja lääkekustannusten kannalta.
Nyt tehdyn tutkimuksen tulokset ovat selkeät: yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit määräväät näiden sairauksien hoitoon merkittävästi useammin kalliita lääkkeitä, vaikka saatavilla on myös edullisempia, hyväksyttyjä lääkevalmisteita. Erotus koituu suurelta osin yhteiskunnan maksettavaksi.
Apteekkariliitosta kerrottiin STT:lle, että apteekeilla on velvollisuus tarjota asiakkaalle saatavilla olevaa lääkkeen edullisempaa vaihtoehtoa, jos sekä kalliimpi lääke että sen edullisempi versio ovat vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa. Tämän luettelon päivittää neljä kertaa vuodessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Vuonna 2017 määrättyjä reseptejä koskevan tutkimuksen tekivät Elina Jussila ja Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta sekä Jouko Verho Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT). Otos kattoi noin 15 000 lääkäriä sekä 475 000 potilaskäyntiä diabeteksen ja 705 000 potilaskäyntiä kohonneiden kolesteroliarvojen vuoksi.