Hangon Tvärminnessä Helsingin yliopiston tutkimusasemalla on käynnissä tutkimus, jossa selvitetään, mikä on Itämeren rannikkovesien rooli ilmastonmuutoksessa. Meret sitovat tehokkaasti hiilidioksidia ja lämpöä ilmasta, mutta kun ilmastonmuutos etenee, meristä voi vapautua entistä enemmän hiilidioksidia.
Hangossa on meneillään kansainvälinen tutkimushanke.
– Selvitetään, miten rannikkomeret muuttuvat ilmastonmuutoksen aikana ja mikä on niiden aktiivinen rooli ilmastonmuutoksessa, koska meret sitovat hyvin paljon hiilidioksidia ilmasta ja myös lämpöä, kertoo tutkimusprofessori Timo Tamminen Syken merikeskuksesta.
Itämeren roolia ilmastonmuutoksessa tutkitaan Hangossa lähellä Tvärminnen tutkimusasemaa.MTV
Mereen valuu entistä enemmän ravinteita ja humusta
Ilmastonmuutoksen myötä sateet lisääntyvät ja rannikolta valuu mereen entistä enemmän sekä ravinteita että humusta. Ravinteet lisäävät meren rehevöitymistä ja humusaine värjää veden ruskeaksi. Veden ruskettumisen myötä hiilidioksidia vapauttavien eliöiden olot meressä paranevat.
Tutkimussäkkeihin on lisätty humusta tai ravinteita tai molempia.
– Tutkitaan, miten nämä kaksi asiaa ja molemmat yhdessä vaikuttavat siihen, miten planktonyhteisö, leväkukinnat ja muut tulevat muuttumaan ilmastonmuutoksen aikana, selittää Tamminen.
Tutkimusprofessori Timo Tamminen esittelee uusia automaattisia mittalaitteita.MTV
Reaaliaikaista tietoa automaattisilla mittalaitteilla
Uutta on myös se, että automaattiset mittalaitteet keräävät vuorokauden ympäri reaaliaikaista tietoa tutkimussäkeistä.
Samanlaisia kokeita tehdään Hangon lisäksi Välimerellä, Huippuvuorilla ja tanskalaisella järvellä. Näin saadaan selville esimerkiksi se, mitkä merialueet ovat herkimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille.
– Iso kysymys maailman ja Euroopan mittakaavassa on se, kuinka paljon rannikkomeret pystyvät sitomaan hiilidioksidia ilmasta. Se kysymys on edelleen auki, ovatko rannikkomeret hiilen nielu vai tuleeko niistä rehevöitymisen myötä hiilen lähde. Merillä on iso vaikutus siihen, miten ilmastonmuutos etenee, huomauttaa Tamminen.
Tutkimussäkkeihin on lisätty ravinteita tai humusta tai molempia.MTV
Itämeri on luultavasti tällä hetkellä hiilen lähde
Itämeren osalta Tammisella on ennakko-oletus.
– Itämeressä vuodenaikaisvaihtelu on hyvin suurta. Kesä on lyhyt ja tuotantokausi nopea. Sitten on pitkä hiljaisempi kausi, jolloin lähinnä vapautuu hiilidioksidia ja se kausi on pitkä täällä. Luulisin, että Itämeressä rannikkovyöhykkeen merkitys on hyvin pitkälti hiilen lähde tällä hetkellä, mutta muuttuuko se isommaksi vai pienemmäksi? Tätä varten teemme tätä tutkimusta. Meillä on nyt käytössä sellaisia menetelmiä, joita ei ole ennen ollut ja joilla voidaan automaattisesti reaaliaikaisesti seurata monia oleellisia muuttujia, toteaa Tamminen.
Kun tutkimustulokset valmistuvat, voidaan muun muassa räätälöidä kullekin merialueelle sopivia toimia, joilla voidaan hillitä ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia.