Tutkinta aloitettu: Onko eläinsuojelun nimissä syyllistytty tappoihin ja kidutukseen? Hyväntekeväisyysvaroin tuetut metsänvartijat epäiltyinä Aasiassa ja Afrikassa

Ranger metsänvartija
Kuvituskuvaa Kongon metsänvartijoista. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 06.04.2019 13:59

MTV UUTISET–STT

Britannian viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan luonnonsuojelujärjestö WWF:n epäillyistä kytköksistä ihmisoikeusloukkauksiin useissa Aasian ja Afrikan maissa.

Taustalla on uutissivusto Buzzfeed Newsin uutinen, että WWF tukee metsänvartijoita, joiden väitetään kiduttaneen ja tappaneen ihmisiä salametsästyksen vastaisessa työssä kansallispuistoissa Nepalissa, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Britannian hyväntekeväisyysjärjestöjä valvovan viranomaisen tutkinnan kohteena on nimenomaan WWF:n Britannian haara. Tässä yhteydessä viranomaiset mainitsevat huolen siitä, onko varoja mennyt ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille tahoille, kertoo Thomson Reuters -säätiö.

"Häntä hakattiin armotta"

Buzzfeed-sivusto raportoi viime kuussa, että paikallista väestöä on kohdeltu vuosien mittaan kaltoin salametsästyksen estämisen nimissä. Buzzfeed kertoo esimerkkinä nepalilaisesta miehestä, jonka Chitwanin kansallispuiston vartijat ottivat vangiksi, koska hänen epäiltiin auttaneen poikaansa hautaamaan sarvikuonon sarven pihalleen. Sarvea ei tosin ollut löytynyt.

– Häntä hakattiin armotta ja hänen nenäänsä ja suuhunsa pantiin suolavettä, vaimo kuvaili.

Yhdeksän päivää myöhemmin mies oli kuollut.

Buzzfeedin mukaan kolme puiston työntekijää, heidän joukossa päävartija, vangittiin ja pantiin syytteeseen murhasta. Nepalin WWF lobbasi syytteiden poistamiseksi ja kun näin tapahtui, iloitsi julkisesti. WWF:n yhteistyö puiston kanssa jatkui entiseen tapaan, Buzzfeed kirjoitti.

Suomen WWF:llä yhteistyötä Nepalissa vapaaehtoisten kanssa

Nepalin tapaus sattui vuonna 2006. Kyse ei ole Buzzfeedin mukaan yksittäistapauksesta vaan toimintatavoista, joiden Buzzfeed sanoo jatkuneen näihin päiviin.

– Rakastetusta panda-logosta tunnettu järjestö rahoittaa ja varustaa Aasian ja Afrikan kansallispuistoissa puolisotilaallisia joukkoja, joita on syytetty hakkaamisesta, kidutuksesta, seksuaalisesta väkivallasta ja kymmenien ihmisten surmaamisesta, Buzzfeed kirjoitti.

WWF Suomi kommentoi maaliskuussa, että järjestön kansainvälinen verkosto teettää syytöksistä riippumattoman arvion ulkopuolisella taholla. Suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo STT:lle, että selvityksen arvioidaan vievän 3–6 kuukautta.

Myös WWF Suomi tekee salametsästyksen vastaista yhteistyötä Nepalissa, mutta sitä on Luukkosen mukaan tehty paikallisten kyläläisten kanssa, ei virallisten vartijoiden. Vapaaehtoisten kyläläisten partioihin ei kohdistu syytöksiä.

Luukkonen huomauttaa myös, että Nepalin tilanne on kaiken kaikkiaan muuttunut sitten viime vuosikymmenen.

– Maassa oli tuolloin käynnissä vielä sisällissota. Niin kuin Buzzfeedin uutisestakin näkyy, tapaukset ovat sieltä kaukaa. Nykyään maa on demokraattinen valtio, ja se on toimintatavoiltaan varmasti hyvin erilainen kuin silloin. 

Tuoreimmat aiheesta

WWF