Saksan ja Botswanan välillä kytee poliittinen kiista, joka on kärjistynyt presidentin uhkaukseen lähettää Saksaan 20 000 norsua.
Saksan ympäristöministeriö kertoi aiemmin tänä vuonna suunnittelevansa tiukennuksia metsästysmuistojen maahantuontiin ehkäistäkseen niin kutsuttua trofeemetsästystä (eng. trophy hunting), eli metsästystä metsästysmuistojen keräämisen vuoksi. Metsästysmuistojen keräilyn pelätään lisäävän etenkin uhanalaisten lajien salametsästystä.
Suunnitelma on saanut kuitenkin Botswanan poliittisen johdon raivoihinsa.
Presidentin Mokgweetsi Masisin mielestä Berliinissä ei ole ymmärrystä päätöksestä, joka hänen mukaansa köyhdyttäisi botswanalaisia. Kielto iskisi nimittäin metsästysmatkailuun ja afrikannorsujen trofeemetsästykseen, joka on miljoonaluokan bisnes.
"Tämä ei ole vitsi"
Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa Masisi sanoo afrikannorsujen kannan kasvaneen räjähdysmäisesti, ja metsästys on keino pitää kanta kurissa.
– On helppoa istua Berliinissä ja muodostaa mielipiteitä meidän asioistamme Botswanassa. Me maksamme hinnan siitä, että suojelemme näitä eläimiä muuta maailmaa varten, Masisi sanoo.
Masisin mukaan Botswanan norsukanta on kasvanut jo 130 000 yksilöön. Hänen mukaansa norsut ovat tuhonneet omaisuutta, syöneet viljapeltoja ja talloneet ihmisiä kuoliaiksi.
– Tämä ei ole mikään vitsi, Masisi sanoo saksalaislehdelle.
Botswana on jo antanut Angolalle 8 000 norsua ja tarjonnut Mosambikille satoja lisää. Maaliskuussa viranomaiset uhkasivat lähettää Lontooseen 10 000 norsua.
– Haluaisimme antaa tällaisen lahjan Saksalle, presidentti Masisi sanoo ja lisää, ettei hyväksy kieltävää vastausta 20 000 norsun tarjoukseensa.
– Saksassa on niille tarpeeksi huono sää. Jos te pidätte niistä niin paljon, ottakaa lahja vastaan.
Trofeemetsästys on miljoonien bisnes
Saksan ympäristöministeriö on jo viikkoja kiistellyt aiheesta eteläisten Afrikan valtioiden kanssa, Bild ja Politico -lehti kertovat. Saksa on yksi EU:n suurimmista afrikannorsujen metsästysmuistojen tuontimaista.
Saksan ympäristöministeriön tiedottajan mukaan keskusteluja jatketaan niiden maiden kanssa, joihin tuontikielto vaikuttaisi.
– Luonnon monimuotoisuuden kadotessa hälyttävää vauhtia, on meillä erityinen velvollisuus varmistaa, että metsästysmuistojen tuonti on kestävää ja laillista, tiedottaja sanoo.
BBC:n mukaan Botswana on kieltänyt trofeemetsästyksen jo vuonna 2014, mutta luopui rajoituksista vuonna 2019 paikallisten yhteisöjen painostuksesta.
Nykyään Botswanassa on metsästyskiintiöt afrikannorsuille, jotka maan viranomaisten mukaan tarjoavat tulonlähteen paikallisille säännellyllä ja valvotulla tavalla.
Myös Suomessa on monien muiden EU-maiden tapaan rajoitettu metsästysmuistojen tuontia viime vuoden kesällä voimaan astuneella luonnonsuojelulailla.
6:40