Yhdysvaltojen joukot olisivat voineet tehdä enemmän vähentääkseen siviiliuhrien ja vahinkojen määrää taisteluissa Syyrian Raqqassa, selviää Yhdysvaltain puolustusministeriön toimeksiannosta tehdyn tutkinnan raportista.
RAND Corporation -ajatushautomon raportin mukaan 60–80 prosenttia kaupungista oli asuinkelvottomassa kunnossa lähes viisi kuukautta kestäneiden taisteluiden loputtua. Taisteluissa kaupunkia yritettiin vapauttaa äärijärjestö Isisin hallusta.
130-sivuisessa raportissa todetaan, että tuolloin paikallisväestön närkästys kohdistui vapauttajien joukkoihin.
Syynä on raportin mukaan se, että Raqqa kärsi mittavimmat rakenteelliset vahingot kaikista Syyrian kaupungeista, mutta Yhdysvallat eivät tukeneet kaupungin jälleenrakennusta. Paikalliset eivät olleet tyytyväisiä menetelmiin, joita kaupungin vapautuksessa käytettiin.
Liittouman joukkojen niin kutsutut "kohdistetut" ilmaiskut ja tykistötuli aiheuttivat Raqqassa useita siviiliuhreja kesä–lokakuussa 2017. RAND kertoo raportissaan, että arviot siviilikuolemista vaihtelevat noin 750:n ja 1 600:n välillä.
Lue myös: Isisiin liitetty nainen tuomittiin vakavasta sotarikoksesta Ruotsissa
Raqqan taistelut vahingoittivat merkittävästi myös monia rakennuksia ja siviili-infrastruktuuria, mikä raportin mukaan heikensi Yhdysvaltojen intressejä alueella.
Raportissa mainittujen YK:n lukujen perusteella helmi–lokakuussa 2017 Raqqassa tuhottiin tai vahingoitettiin 11 000:ta rakennusta. Näiden joukossa oli kahdeksan sairaalaa, noin 30 moskeijaa, kymmeniä kouluja, viisi yliopistoa ja kaupungin kastelujärjestelmä.
Yhdysvaltojen joukot tekivät lähes kaikki ilmaiskut ja vastasivat kaikesta tykistötulesta taistelujen aikana. RAND sanoo, etteivät joukot syyllistyneet sotarikoksiin Raqqassa, koska ne yrittivät noudattaa kansainvälisen oikeuden velvoitteita siviilien suojelemisesta sotatilanteessa.
Raportissa painotetaan kuitenkin, että parannettavaa on. Omien sotilaidensa suojelemisen sijaan Yhdysvaltojen sotavoimien pitäisi raportin mukaan olla varautunut lähettämään enemmän joukkoja kentälle muun muassa tilannekuvan parantamiseksi.