Siviilikuolemat yli kaksinkertaistuivat väkivaltaisissa räjähdyksissä – syyllisten listan kärjessä kaksikko

2:50img
Laajeneeko Israelin ja Hamasin sota? - Näin tilanteen näkee sota-asiantuntija
Julkaistu 09.01.2024 08:46(Päivitetty 09.01.2024 10:35)

MTV UUTISET – STT

Raportin mukaan jopa 77 prosentissa tapauksista tekijänä oli valtiollinen toimija, kärjessä Israel ja Venäjä.

Viime vuonna siviilejä kuoli tai haavoittui väkivaltaisissa räjähtävien aseiden käytössä enemmän kuin vuosikymmeneen, kertoo tuore brittitutkimus. Raportin mukaan jopa 77 prosentissa tapauksista tekijänä oli valtiollinen toimija, kärjessä Israel ja Venäjä.

Lontoossa sijaitsevan Action on Armed Violence (AOAV) -järjestön raportin mukaan räjähdyksistä aiheutuneita kuolemia lisäsivät dramaattisesti – noin kolmanneksella kaikista tapauksista – Israelin ilmaiskut Gazan kaistalle.

Myös Venäjän iskut Ukrainassa sekä Sudanin, Myanmarin ja Somalian konfliktit lisäsivät siviilikuolemia.

Raportin mukaan räjähteiden käytöstä johtuvat siviilikuolemat kasvoivat jopa 122 prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä väkivaltaiset räjähdykset surmasivat viime vuonna ainakin yli 15  300 siviiliä ympäri maailmaa.

Kun vuonna 2022 järjestö laski yli 4 300 väkivaltaista räjähdystä ympäri maailmaa, viime vuonna niitä oli yli 7 300. Räjähtäviä aseita käytettiin enemmän erityisesti ilmasta käsin mutta myös maasta käsin käytettävien räjähtävien aseiden käyttö lisääntyi. Myös omatekoisten pommien käyttö lisääntyi noin kolmanneksella.

Iskut kaupunkeihin surmaavat siviilejä

Raportin mukaan siviilikuolemia lisäsivät erityisesti iskut kaupunkeihin. Kaupunkeihin iskettäessä jopa 90 prosenttia kuolleista tai haavoittuneista oli siviilejä.

– Räjähtäviä aseita (käyttävien) väkivaltaisuuksien lisääntyneet ja umpimähkäiset vaikutukset, joita todistimme vuonna 2023, eivät ole vain tilastoja. Ne ovat musertavaa todellisuutta, jotka tuhoavat yhteisöjä ja jättävät pysyviä arpia yhteiskuntiin. Datamme nostaa esiin tuskallisen trendin siviilivahinkojen lisääntymisestä ja korostavat kansainvälisten toimien tarvetta tällaisen väkivallan perimmäisten syiden ja tällaisen väkivallan seurausten käsittelemiseksi. Emme voi jäädä passiivisiksi tarkkailijoiksi, järjestön johtaja Iain Overton vetosi lausunnossa.

Raportista uutisoi tänään muun muassa BBC, ja myös YK sekä Britannian parlamentti käyttävät sen tietoja. AOAV on kerännyt tietoja järjestelmällisesti vuodesta 2010 lähtien. Tiedot on koottu vuoden mittaan kansainvälisistä medioista eivätkä ne järjestön mukaan kata kaikkia aiheutuneita kuolemia ja haavoittumisia.

Raportin luvut matalammat kuin Gazan terveysministeriön

Järjestön mukaan se on laskenut Israelin syyllistyneen räjähtävien aseiden käyttöön 920 tapauksessa ja surmanneen yli 9 000 ihmistä.

Kuitenkin raportissa käytetyt luvut Israelin ilmaiskuista aiheutuneista siviilikuolemista ovat huomattavasti matalammat kuin Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön raportoimat, toistaiseksi vahvistamattomat luvut, joita käytetään laajasti kansainvälisissä medioissa.

STT:lle puhuneiden kansainvälisten järjestöjen edustajien mukaan Gazan terveysministeriön luvut on jälkikäteen todettu yleensä lähes tarkalleen paikkansapitäviksi.

Gazan terveysministeriö: Gazassa kuollut yli 23 000 ihmistä

Gazan terveysministeriö kertoi jo ennen vuodenvaihdetta lähes 22 000 ihmisen kuolleen Israelin operaatioissa, nostaen tällä viikolla uhriluvun jo 23 000:een.

Israel aloitti massiiviset iskunsa Gazan kaistalle lokakuun alussa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israelin puolelle ja toteutti ennennäkemättömän verilöylynsä. Hamas surmasi Israelin mukaan yli 1 100 israelilaista ja otti noin 250 panttivankia, joista alle puolet on sittemmin vapautettu.

Israelin iskut on tuomittu ympäri maailmaa täysin suhteettomana vastauksena Hamasin väkivallalle. Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat vaatineet välitöntä tulitaukoa.

Lue myös: Isis sanoo olevansa Iranin iskujen takana

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjän pommikoneet ovat ilmassa

Tuoreimmat aiheesta

Väkivaltaiskut