Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja on perehtynyt uransa aikana monenlaisiin vaaratilanteisiin, rikoksiin ja turmiin. Johtaja Veli-Pekka Nurmi selvittää työkseen, mitä on tapahtunut, jotta vastaava voitaisiin estää. Hän on huolissaan ilmiöstä, joka voi aiheuttaa yhteiskunnassa uhkaa.
Yllä olevalla videolla Otkesin Nurmi kertoo työstään, huolenaiheistaan sekä poikkeuksellisen kesän metsäpalovaarasta.
Nurmen mukaan syrjäytyminen ja siihen liittyvät ilmiöt ovat tällä hetkellä Suomen suurin turvallisuusuhka.
– Meidän täytyy ehdottomasti päästä siihen tilanteeseen, että ketään ei pudoteta kelkasta, sillä sillä, joka putoaa pois ei ole enää mitään menetettävää. Silloin ihminen voi ryhtyä epätoivoisiin tekoihin, mistä voi olla suuria vaikutuksia yhteiskunnalle.
Nurmen mukaan vanha viisaus "kaveria ei jätetä" on hyvä pitää mielessä ja vielä niin, että kaveri käsitetään laajasti.
Opiksi ottaminen ei tapahdu hetkessä
Onnettomuustutkintakeskus arvioi tutkinnan tarpeellisuutta yleensä siitä näkökulmasta, voidaanko tapauksesta oppia jotain. Siksi tällä hetkellä se tutkii muun muassa Turun viime kesäistä puukotusta.
– On selvä asia, että erilaisten tapahtumien perusturvallisuusjärjestelyihin on otettu oppia (Turun puukotuksen tutkimuksista), mutta varsinaisten, suurempien opetusten toteuttaminen ei ole vain sormia napsauttamalla valmista.
Onnettomuustutkintakeskuksen tehtävänä on tutkia kaikki suuronnettomuudet ja suuronnettomuuden vaaratilanteet riippumatta niiden laadusta sekä ilmailu-, raideliikenne- ja vesiliikenneonnettomuudet ja niiden vaaratilanteet.
Lisäksi tutkinnassa on poikkeavia tilanteita, kuten Turun puukotukset, 8-vuotiaan helsinkiläistytön kuolema sekä koulusurmat, joiden tapahtumakulkua selvittämällä voidaan luoda uusia ohjeistuksia ja suosituksia.
– Jos pystyy käsittelemään sen inhimillisen hädän, joita tapauksiin liittyy, niin eihän tämän mielenkiintoisempaa työtä ole, Nurmi sanoo.
– Nukun yöni hyvin, kun tiedän, että mitä tahansa sattuu, niin me pystymme sen tutkimaan.
"Koskaan ei tiedä, mitä tulee eteen"
Onnettomuustutkintakeskus ei hae työssään syyllisiä, vaan pyrkii selvittämään tapaturmien kulun, syyt ja seuraukset sekä tehdyt pelastustoimet ja viranomaistoiminnan.
– Koskaan ei tiedä, mitä tulee eteen. Tässä vaaditaan nöyrää itseluottamusta teknisen osaamisen lisäksi. Arvata ei saa, silloin mennään metsään. Me emme sano mitään, mitä me emme varmuudella tiedä.