Yksittäinen kansalainen voi edesauttaa kouluväkivaltatapausten ennaltaehkäisyä ilmoittamalla pieniäkin vihjeitä viranomaisille.
Vantaan Viertolan koulussa Jokirannan opetuspisteessä tiistaina tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli 12-vuotias oppilas ja vakavasti loukkaantui kaksi samanikäistä kuudesluokkalaista. Tekijäksi epäillään uhrien kanssa samalla luokalla ollutta 12-vuotiasta koulun oppilasta.
Kun kuudesluokkalaiset ovat tällaisessa tapauksessa mukana, on kyseessä erittäin poikkeuksellinen tapahtuma, arvioi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Seitsemän uutisissa.
Kolehmaisen mukaan poliisin havainnot kentältä vahvistavat ajatusta, että etenkin lasten väkivalta on lisääntymässä.
– Lasten ja nuorten väkivaltaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ja tehdä hartiavoimien työtä yhdessä yhteiskuntana, jotta väkivallan kierre saadaan poikki, jos sellaista on ilmenemässä, Kolehmainen kertoo.
Lue myös: MTV:n tiedot: Vantaan kouluampuja tuli luokkaan kasvomaski ja kuulosuojaimet päässään – ensiksi ammuttu poika kuoli heti
Kolehmainen pitää tärkeänä, että ihmiset pitäisivät läheisiään silmällä sen osalta, että jos jotain poikkeavaa tapahtuu käyttäytymisessä, siitä ilmoitettaisiin viranomaisille.
– Koskaan ei ole niin pientä vihjettä, että sitä ei kannattaisi ilmoittaa. Meillä on kokemusta siitä, että hyvinkin pienestä vihjeen murusesta lähtee selvitystyö ja pääsemme ennaltaehkäisemään esimerkiksi vakavan teon.
Poliisi pystyy nykyään tunnistamaan vaaratilanteet yhä paremmin ja ennaltaehkäisemään suunniteltuja tekoja.
Keskusrikospoliisi selvitti vuosina 2019–2020 nimenomaan kouluväkivaltauhkauksia.
– Tulos varmaan yllättää: kolme uhkausta viikossa oli tämän selvitystyön tulos, Kolehmainen kertoo.
Vantaan alueella on pelkästään tänään tiistaina ollut useita uhkauksia Viertolan koulun tapauksen lisäksi.
– Tietojeni mukaan esimerkiksi Vantaan alueella on ollut useampi tilanne, että uhkaus on tullut poliisille, mutta onneksi muissa ei ollut vastaavaa. Ne ovat voineet olla pilanpäiten esitettyjä hyvänä vitsinä, mutta korostan sitä, että kouluväkivallalla uhkailu ei ole koskaan vitsin aihe, Kolehmainen painottaa.