MTV seurasi uuden hallituksen ensiaskeleita: Purran valinta puheenpitäjäksi kummastutti, "Terapeutti-Ville" liikuttui puhujanpöntössä

LK Orpon hallitus 200623
Petteri Orpon hallitus nimitettiin tiistaina virallisesti. Lehtikuva
Julkaistu 20.06.2023 09:32(Päivitetty 21.06.2023 21:54)
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suomen tuleva hallitusohjelma julkistettiin viime viikolla. MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa tuoreen pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensiaskeleita. 

Tapahtumien seuranta keskiviikkona 21. kesäkuuta:

Kello 22.04: Seuranta päättyy.

Kello 21.49: ”Terapeutti-Ville” liikuttui puhujanpöntössä

SDP:n tuore kansanedustaja Ville Merinen, joka tunnetaan sosiaalisessa mediassa Terapeutti-Villenä, liikuttui kyyneliin puhuessaan ensimmäistä kertaa eduskunnan täysistunnossa iltamyöhään.

– Olen kirjoittanut kolme puhetta, mutta en aio käyttää niistä yhtäkään. En ole tähän mennessä uskaltanut puhua täällä niin kuin puhun yleensä, vaikka olen tosi tottunut esiintyjä. Mutta ajattelin, että tänään murran tämän jutun, Merinen totesi.

Merisen mukaan eduskunnassa puhuminen on jännittänyt ja ahdistanut häntä ennen tätä iltaa ”ihan hitosti”.

– En tiedä, mistä se johtuu. Nytkin meinaa itkettää. Vaikka olen puhunut hirveän paljon kaikkialla isoissa firmoissa, kouluissa, Merinen sanoi nieleskellen.

– Täällä on jotenkin ahdistava tunnelma puhua. Anteeksi kun sanon näin. Ja se johtuu näistä kaikista huudoista ja kulttuurista. Meinasin jo itse ruveta täällä huutelemaan jossain välissä, vaikka se ei ole yhtään minun tapaistani. Tämä kulttuuri on vaikea oppia uutena ihmisenä, kun on niin empaattinen. Mutta ei minun tarvitse muuttua. Haluan olla tällainen vielä kauden loppuessa. Ja puhua ilman että ahdistaa tulla tähän. Kiitos kaikille, hän päätti.

Lue lisää: "Terapeutti-Ville" puhkesi kyyneliin eduskunnan lehterillä: "Täällä on jotenkin ahdistava tunnelma puhua"

Kello 20.57: Hallitusohjelman käsittely jatkuu torstaina

Eduskunnassa aloitettiin tänään keskiviikkona keskustelu uudesta hallitusohjelmasta. Ohjelma keräsi odotetusti kritiikkiä oppositiolta ja puheenvuorot täysistuntosalissa ovat jatkuneet iltaan saakka.

Hallitusohjelman käsittely jatkuu eduskunnassa vielä torstaina ennen juhannusta. 

Kello 15.55: Purran valinta puheenpitäjäksi kummastutti 

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra piti perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron. Purran valinta puheenpitäjäksi on herättänyt hämmennystä opposition kansanedustajien keskuudessa.

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Petri Honkosen mukaan ministerin valinta eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron pitäjäksi on outo ja ennennäkemätön käytäntö.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalon mukaan Purra ryhmäpuhujana rikkoo parlamentarismia ja vallan kolmijakoa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka ihmetteli, miksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei pitänyt puhetta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kello 15.26: Eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot pidetty

Eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot on pidetty täysistuntosalissa. 

Oppositio antoi odotetusti kritiikkiä hallitusohjelmasta. 

Monet oppositiopuolueet hyökkäsivät ennen kaikkea perussuomalaisten kimppuun, kun hallitusohjelma saapui keskusteltavaksi eduskunnan täysistuntoon.

SDP:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman siteerasi puheensa aluksi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purraa. Purra oli vaalien alla sanonut, että kokoomuksen halu leikata pienituloisten etuuksia ei puolueelle käy.

– Helsinkiläiseltä pienituloiselta yksinhuoltajaperheeltä hallitus on viemässä jopa yli 600 euroa kuukaudessa entuudestaan pienistä tuloista. Työnsä menettäneeltä palkansaajalta leikataan satoja euroja, Lindtman sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarttui myös Purran lupaukseen.

– Tämä ohjelma osoittaa, miten perussuomalaisille tärkeintä on ulkomaalaisten aseman heikentäminen. Se on teille tärkeämpää kuin se, miten käy suomalaisten pienituloisten, suomalaisten työntekijöiden tai suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon, Andersson sanoi.

Perussuomalaisia kohti hyökkäsi myös keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Hän syytti perussuomalaisia siitä, että se on luvannut vaaleissa sellaista, mitä se ei pystynyt pitämään tai osannut neuvotella. Saarikko sanoi perussuomalaisten kuitanneen kokoomuksen listan sillä, että bensaveroa nimellisesti kevennetään "2,5 sentillä".

– Leikkaus- ja keskittämispolitiikka osoittaa, että Orpon hallitus on nimenomaan kokoomuksen johtama hallitus. Joutuu kysymään, miten perussuomalaiset ovat hyväksyneet kokoomuksen politiikan sellaisenaan? Miksi annettiin neuvotteluissa uunottaa? Mikä se sana olikaan: pönkäpuolue, apupuolue, renkipuolue? Saarikko kysyi.

Edellisessä hallituksessa keskustan syytettiin itse olevan "apupuolueen" asemassa". (STT)

Kello 12.52: Halla-aholle kymmeniä protestiääniä

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho valittiin eduskunnan puhemieheksi kymmenien protestiäänten saattelemana.

Vaikka yksittäiset hajaäänet ovat tyypillisiä puhemiehen vaalissa, edellisissä puhemiesten valinnoissa niitä on ollut selvästi vähemmän. Esimerkiksi viime vaalikauden lopulla Matti Vanhanen (kesk.) sai palattuaan puhemieheksi 157 ääntä. Muita ääniä tai tyhjiä ääniä annettiin yhteensä neljä.

Halla-aho sai eduskunnan täysistunnossa suoritetussa suljetussa lippuvaalissa 134 ääntä. Vaalissa annettiin myös 28 tyhjää ääntä. RKP:n Eva Biaudet sai yhdeksän ääntä ja perussuomalaisten Juho Eerola kahdeksan ääntä. Viisi edustajaa sai kukin yhden äänen. Neljä ääntä hylättiin.

Eduskunnan puhemiehen tehtävä on perinteisesti jyvitetty toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle, ja Halla-aho sai odotetusti tukea myös oppositiopuolueiden puolelta. Ennen vaalia esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmä kertoi vakiintuneen tavan mukaisesti myös tukevansa suurimpien eduskuntaryhmien ehdokkaita puhemieheksi.

Hallituspuolueilla on yhteensä 109 kansanedustajaa. Täysistunnoissa puhemies ei osallistu äänestyksiin.

– STT

Kello 12.16: Halla-ahosta eduskunnan puhemies

Eduskunnan puhemieheksi on valittu perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Hän sai suljetussa lippuäänestyksessä 134 ääntä. RKP:n Eva Biaudet sai yhdeksän ääntä ja perussuomalaisten Juho Eerola kahdeksan. 

Viisi edustajaa sai kukin yhden äänen. Tyhjää äänesti 28 ja neljä äänestyslippua hylättiin.

Vakiintuneen tavan mukaan puhemies valitaan hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta eli tällä kertaa perussuomalaisista.

Äänestys eduskunnan puhemiehestä jouduttiin uusimaan kertaalleen.

Kello 11.52: Äänestys eduskunnan puhemiehestä uusitaan, äänestyslippujen määrä ei täsmännyt

Äänestys eduskunnan puhemiehestä joudutaan uusimaan. 

Istuntoa johtanut varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ilmoitti, että äänestyslippujen määrä ei täsmännyt äänestäneiden edustajien määrään. Hän varoitti, että liput saattavat helposti tarttua yhteen. 

Vakiintuneen tavan mukaan puhemies valitaan hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta eli tällä kertaa perussuomalaisista. Perussuomalaisten puhemiesehdokas on Jussi Halla-aho.

Lue lisää: Äänestys jouduttiin uusimaan kertaalleen

Kello 10.18: Suora lähetys täyistunnosta kello 11

Kansanedustajat pääsevät ruotimaan sitä eduskunnan täysistunnossa ensimmäistä kertaa tänään keskiviikkona. MTV Uutiset Live näyttää istunnon suorana lähetyksenä kello 11.

Hallitusohjelman julkistus herätti jo tuoreeltaan vaihtelevia reaktioita. Tuore valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi eilen Seitsemän uutisissa, että oppositiolla on "kynnet teroitettu".

– He ovat nyt päässeet tutustumaan hallitusohjelmaan, niin kaikki ongelmat lyödään pöytään, mutta totta kai me olemme valmiit puolustamaan tätä ohjelmaa ja seisomaan sen takana, Purra sanoi Seitsemän uutisissa.

2:24imgNoin 240:n sivun mittainen hallitusohjelma sisältää lukuisia uudistuksia – tässä ovat niistä kiinnostavimmat

Ennen keskustelua hallitusohjelmatiedonannosta käydään puhemiehistön vaalit. 

Vakiintuneen tavan mukaan puhemies valitaan hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta eli tällä hallituskaudella perussuomalaisista. Perussuomalaisten ehdokas puhemieheksi on Jussi Halla-aho.

Puhemies valitaan eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa, joka alkaa kello 11. Päivän toisessa täysistunnossa järjestetään mahdolliset varapuhemiesten vaalit.

Uudessa hallituksessa on yhteensä 19 ministeriä. Heistä viisi on toiminut aiemmin ministerinä. Vanhasta hallituksesta uuteen jatkaa ainoastaan RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, joka vaihtaa oikeusministerin salkun opetusministerin pestiin.

Lue myös: Kansanedustajat ruotivat hallitusohjelmaa ensimmäistä kertaa – suora lähetys eduskunnasta kello 11

1:49imgMillaisen pääministerin Suomi saa Orposta ja millainen syksy on tiedossa? Yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi.

Tapahtumien seuranta tiistaina 20. kesäkuuta:

17.20: Tämän päivän seuranta päättyy, mutta huomenna seuranta jatkuu tässä artikkelissa. 

Eduskunta äänestää huomenna uudesta puhemiehestä klo 11 alkaen. Perussuomalaiset ovat esittäneet tehtävään Jussi Halla-ahoa. Saako Halla-aho protestiääniä?

Eduskunta keskustelee myös hallitusohjelmasta. Mitä teemoja oppositio nostaa esiin hallitusohjelmasta?

17.05: Uuden hallituksen tiedotustilaisuus on päättynyt. 

Pääministeri Petteri Orpon mukaan hän voi vakuuttaa, että kaikki uudet ministerit ovat määrätietoisia ja tyytyväisiä hallitusohjelmaan. Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa, että he ovat valmiita myös toteuttamaan hallitusohjelmaa.

Orpon mukaan uusi hallitus on tekemässä muutosta, joka on välttämätön. Hän sanoo, että helppoa se ei tule olemaan, mutta Suomen velkaantuminen vie pohjan suomalaiselta hyvinvointiyhteiskunnalta.

Eri mieltä saa Orpon mukaan olla, mutta hän toivoo, että eri mieltä olevat myös esittävät omia lääkkeitään.

Orpo sanoi peräänkuuluttaneensa tätä jo ennen vaaleja.

–  Ei kuulunut. Nyt olisi hyvä, että jos on eri mieltä, tehdä perusteltuja esityksiä, Orpo sanoi. (STT)

28:52imgVoit katsoa uuden hallituksen tiedotustilaisuuden tästä.

16.46: Uusi maa- ja metsätalousministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää puheenvuoron. 

– Meillä on nyt hallitus, joka on saanut kansan enemmistön tuen. Me olemme tehneet täällä seitsemän viikkoa kovaa työtä, saaneet hyvän hallitusohjelman ja sitä lähdemme toteuttamaan. Itselläkin on huomenna ensimmäinen käynti ministeriössä heti kello 8, Essayah kertoo.

16.42: Uusi opetusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saa puheenvuoron.

– Itselleni tuli tänään täyteen 2 914 päivää Suomen oikeusministerinä. En ajatellut, että olisin yhtä kauan Suomen opetusministerinä, Henriksson toteaa.

16.40: Uusi valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhuu seuraavaksi.

– Viralliset protokollat on saatu suoritettua ja huomenna pääsemme kaikki oikeasti töihin eli ensimmäisenä puolustamaan tätä hallitusohjelmaa eduskunnan täysistuntosaliin, Purra sanoo.

16.38: Orpo esitteli tiedotustilaisuuden aluksi uudet ministerit.

16.37: Orpon hallituksen tiedotustilaisuus alkaa. 

15.54: Uuden hallituksen tervehdyskäynti presidentin luona on päättynyt. 

Uusi hallitus pitää tiedotustilaisuuden Säätytalolla kello 16.30. Voit katsoa suoran lähetyksen tiedotustilaisuudesta tästä artikkelista.

11:28imgUusi pääministeri Orpo ja presidentti Niinistö puhuivat Presidentinlinnassa.

15.40: Uusi hallitus saapuu tervehdyskäynnille Presidentinlinnaan. Pääministeri Orpo sekä presidentti Niinistö pitävät käynnin aikana puheet.

15.26: Vanhan hallituksen jäähyväisvierailu on päättynyt ja seuraavaksi uusi, Petteri Orpon hallitus saapuu tervehdyskäynnille Presidentinlinnaan.

9:36imgMarinin hallitus jäähyväiskäynnillä – katso väistyvän pääministerin ja presidentin puheet.

15.15: Vanha hallitus on jäähyväiskäynnillä tasavallan presidentin luona Presidentinlinnassa.

14.46: Suomen hallitus on nyt vaihtunut, kertoo STT. 

Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron Sanna Marinin hallitukselle ja nimittänyt Petteri Orpon hallituksen.

Uusi ja vanha hallitus tapaavat Niinistön vielä kameroiden edessä Presidentinlinnassa kello 15.15 alkaen.

14.05: Uudet ministerit vannovat virkavalansa.

Ministerit kutsutaan ryhmissä vannomaan virkavalansa pitämällä ensin kahta sormea Raamatun päällä ja sen jälkeen lakikirjan päällä.

12.37: Orpo toivoo, että hallitusohjelmaan kohdistuneesta kritiikistä huolimatta luvassa ei olisi lakkoaaltoa.

– Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että näitä valmistellaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Halutaan yhdessä aidosti katsoa näiden uudistusten tekemistä. Toivon, että kaikki ymmärtävät sen, että meidän on pakko uudistaa Suomea.

12.32: Orpon mukaan pääministeriys lähtee vauhdikkaasti liikkeelle vierailujen osalta:

– Ensi sunnuntaina on lähtö Islantiin pohjoismaisten pääministerien tapaamiseen. Juhannuksen jälkeen on ensimmäinen huippukokous. Olen jo sopinut alustavasti tapaamiset komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa ja parlamentin puhemies Metsolan kanssa. Ensimmäinen valtiovierailu pääministerinä tehdään Tukholmaan. Pidän tärkeänä, että vieraillaan myös muissa Pohjoismaissa ja Virossa.

12.25 Tulevan hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso totesi MTV:llä aamulla, että palkaton sairaslomapäivä on hoitoalalle huono asia. Juuso toivoo, että Super ja Tehy onnistuvat neuvottelemaan kohdan pois hoitoalalla.

Orpo kommentoi, että hän en ole vielä keskustellut ministerien kanssa.

– Tulemme käymään läpi jokaisen kanssa hallituksen toiminnan periaatteetteia ja hallitusohjelmaa ja sen merkitystä. Ajattelen hänen viittaavan siihen tosiasiaan että jokaisessa työehtosopimuksessa voidaan sopia toisin.

12.02: Tässä talossa meitä kaikkia yhdistää yksi tavoite – Suomalaisen hyvinvoinnin turvaaminen

12.00: Orpo: Tulen tekemään kaikkeni jokaisena päivänä niin kauan kuin luottamusta riittää suomalaisten puolesta.

8:36imgKatso: Pääministeriksi valitun Petteri Orpon tiedotustilaisuus.

11.30: Eduskunta on valinnut Petteri Orpon aamupäivällä uudeksi pääministeriksi. Hän sai 107 ääntä. Ei-ääniä annettiin 81. Poissa oli 11 kansanedustajaa. Orpo kiitti kansanedustajia saamastaan luottamuksesta ja totesi odottavansa, että hänen tilalleen valitaan uusi eduskunnan puhemies. Tämä on eduskunnan ohjelmassa huomenna.

Lue myös: Petteri Orpo on nyt Suomen pääministeri

Orpon hallitus lausuu virkavalansa tänään – sotienjälkeinen ennätys olisi rikkoutunut huomenna

Tuleva hallitus jälleen naisvaltainen – keski-ikä lähes sama kuin Marinin hallituksessa

Tohtorista telinemieheen: Orpon hallitus on sekoitus sähikäisiä ja asiapoliitikkoja – yksi heistä "menee vaikka ampiaispesään, eikä välitä paskaakaan"

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus