Muistatko? Sauli Niinistö sai yhdessä vaalissa niin huonon tuloksen, että oli luopua tehtävästä

Puhemies Jussi Halla-aho kannustaa kansanedustajia pitämään kiinni eduskunnan kirjoittamattomista säännöistä.

Eduskunnassa on ollut tapana, että puhemiehen paikka kuuluu eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle. Puolueen eduskuntaryhmä valitsee puhemiesehdokkaansa, joita muiden puolueiden kansanedustajat ovat yleensä äänestäneet puhemiesvaalissa ilman laajamittaista protestointia.

Poikkeuksellisen äänestysprotestin kohteeksi joutunut eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kannusti tiistaina kansanedustajia pitämään kiinni vakiintuneista tavoista, vaikka kaikilla kansanedustajilla onkin perustuslain takaama oikeus äänestää hyväksi katsomallaan tavalla.

– Oma subjektiivinen mielipiteeni on se, että kirjoittamattomista säännöistä ja vakiintuneista käytännöistä kiinnipitäminen on viisasta, koska ne käytännöt ja kirjoittamattomat säännöt suojaavat kaikkia kansanedustajia erilaisissa tilanteissa, Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Protestiäänestyksiä on nähty puhemiesvaalissa ennenkin, kuten esimerkiksi vuonna 2010, jolloin nykyinen presidentti, silloinen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö sai puhemiesvaalissa vain 89 kansanedustajan tuen.

Tuolloin protestoinnin taustalla oli etenkin eduskunnan tiukka taloudenpito. Niinistön ei katsottu pitäneen riittävästi kansanedustajien puolta. Niinistö sydämistyi äänestystuloksesta ja arveli aluksi luopuvansa puhemiehen tehtävästä. Hänet kuitenkin ylipuhuttiin jatkamaan.

Halla-aho nosti Niinistön äänestystuloksen tiistaina esiin.

– Sauli Niinistön vuonna 2010 tekemä ennätys jäi tällä kertaa vielä voimaan, Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat