Tuula Haatainen, 57, on valittu SDP:n presidenttiehdokkaaksi puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä.
Haatainen päihitti jäsenäänestyksessä Maarit Feldt-Rannan ja Sirpa Paateron.
Haatainen keräsi jäsenäänestyksessä 8 050 ääntä ja toiseksi tullut Feldt-Ranta 7 013. Sirpa Paatero jäi jäsenäänestyksessä kolmanneksi 1 438 äänellä.
Äänestysaktiivisuus jäi 48 prosenttiin, kun edellisellä kerralla presidenttiehdokasta valittaessa 58 prosenttia käytti ääntään.
Puheenjohtaja Antti Rinne vetosi linjapuheessaan ennen tuloksen julkistamista, että puolue lähtisi yhtenäisenä tukemaan ehdokasta ja hänen valintaansa presidentiksi.
Jäsenäänestys presidenttiehdokkaasta päättyi tämän viikon keskiviikkona.
– Tuula Haatainen, 57, nousi eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuonna 1996 Helsingin vaalipiiristä. Hän tuli eduskuntaan varasijalta, kun Reino Paasilinna valittiin EU-parlamenttiin. – Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sairaanhoitaja. – Haatainen toimi opetusministerinä 2003–05 ja sosiaali- ja terveysministerinä 2005–07 Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen (kesk.) hallituksissa. – Hän jätti valtakunnan politiikan väliaikaisesti siirtyessään vuonna 2007 Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajaksi, vastuullaan sivistys- ja henkilöstötoimi. – Sen jälkeen hän siirtyi Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi vuonna 2012. – Haatainen palasi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa ja oli reilun 6 600 äänen saaliilla kolmanneksi suosituin SDP:n ehdokas Helsingissä. – Haatainen ilmoittaa harrastuksikseen maratonjuoksun, lukemisen ja kuvataiteet. (STT) |
SDP:llä oli pitkään vaikeuksia löytää ehdokasta presidenttikisaan. Puolueen nimekkäimmästä kaartista kieltäytyivät vuorollaan Jutta Urpilainen, Erkki Tuomioja, Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari, Tarja Filatov ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Eero Heinäluoma ehti kieltäytyä, harkita asiaa uudelleen ja kieltäytyä toistamiseen.
Edellisissä presidentinvaaleissa SDP:n ehdokas Paavo Lipponen sai vain 6,7 prosenttia äänistä.
Presidenttikisassa Haatainen haastaa keskustan Matti Vanhasen, vihreiden Pekka Haaviston, vasemmistoliiton Merja Kyllösen, perussuomalaisten Laura Huhtasaaren, RKP:n Nils Torvaldsin ja istuvan tasavallan presidentin Sauli Niinistön, joka hakee ehdokkuutta kannattajayhdistyksen kautta, ei entisen puolueensa kokoomuksen ehdokkaana.
Myös perustamansa kansalaispuolueen Paavo Väyrynen hakee tukea ehdokkuudelleen kannattajayhdistyksen kautta. Jotta ehdokkuus toteutuisi, Väyrysen kannattajayhdistys aikoo kerätä 20 000 kannattajakorttia ennen itsenäisyyspäivää.