Tv-sarja lottovoitto ruotsalaiskaupungille – "murhat" tuplanneet turismitulot

wallander2
Julkaistu 27.09.2015 07:00
Toimittajan kuva

Rita Strömmer

rita.strommer@mtv.fi

Kymmenien kilometrien hiekkaranta. Aallot lyövät mereltä. Rannalla nousuvesi peittää hiekkaan osin hautautuneen naisen. Tervetuloa rikoskomisario Kurt Wallanderin synkkään valtakuntaan Ystadissa.

Rikoskomisario Kurt Wallanderin hahmo synty kirjailija Henning Mankellin kynästä 1980-luvulla. Mankell palasi Afrikasta Ruotsiin keskelle nousukautta. Kirjailija kiinnitti huomiota siihen, kuinka kaikki oli muuttunut. Eikä aina hyvään suuntaan.

Hän noukki synkkiä aineksia kirjoihinsa todellisuudesta ja loi samalla todellisen ihmisen ratkomaan rikoksia sankaripoliisin sijaan.

wallander1

Mankellilla oli talo Ystadin liepeillä ja selatessaan puhelinluetteloa, sieltä osui silmiin nimi Wallander. Kurt puolestaan on paljon käytetty etunimi Skånessa. Näin ristittiin keski-ikäinen rikoskomisario, eronnut mies, joka tekee liikaa töitä ja syö epäterveellisesti.

– Hän ei ole mikään James Bond, toteaa Ystadin markkinointistrategiasta vastaava Itta Johnson.

Ystad saa lottovoiton

Wallanderin "kotikaupunki" Ystad voi mainiosti. Tuotantoyhtiö kävi ehdottamassa kymmenisen vuotta sitten, että Wallander pitäisi ikuistaa filmille. Jos kunta halusi Wallanderin, sen tuli kerätä rahaa 14 miljoonaa kruunua.

Kunta oivalsi ennakkoluulottomasti liikeidean ja keräsi 13 ja puoli mijoonaa. Se riitti.

Tästä alkoi Ystadin elämä tv- ja elokuvakaupunkina. Nykyisin massiivisissa kaupungin laidalle sijoitetuissa filmihalleissa tehdään tv-sarjoja, filmejä ja jopa Bollywood- ja Tollywood-tuotantoja.

Klaus Härön elokuva "Äideistä parhain" on tehty Ystadissa, samoin rikossarja "Silta".

Wallanderin ja muiden suurtuotantojen kuvausrekvisiitta on nähtävillä erillisessä näyttelyssä. Jokainen voi kuvitella Wallanderin juuri istahtaneen nojatuoliinsa. Tutut murhatapaukset on asetettu poliisien työtiloihin.

wallander5

Wallander-turismi tuo miljoonia

Kunnan matkailutuotto on tuplaantunut 740 miljoonaan kruunuun ja Wallanderin jalanjäljillä kiertää vuosittain satoja tuhansia turisteja.

Matkailjoiden määrä alueella on vuosittain jo yli kaksi miljoonaa, koska lisääntyneet resurssit ovat mahdollistaneet erilaisten korkealuokkaisten kulttuuritapahtumien järjestämisen.

– Se mitä Ystadissa tehdään, tehdään kunnolla. Täällä halutaan satsata laatuun. Mitä tulee Wallanderiin, kaikki oheistuotteet ovat Henning Mankellin hyväksymiä ja laadukkaita. Lukijaa arvostetaan myös siten, summaa Johnson.

Lisäksi kuntalaisia hemmotellaan uusilla uima- ja liikuntahalleilla.

– Kuntalaiset saivat itse valita hallien ulkokuoren kolmesta vaihtoehdosta. Niistä äänestettiin.

Nyt reilun parinkymmenen tuhannen asukkaan kaupungissa on tyylikään mustat hallit.

ystad arena

Mankell on kirjoittanut muutakin kuin rikosromaaneja ja hänen kirjojaan on käännetty 41 eri kielelle. Maailmalla niitä on myyty jo lähes 40 miljoonaa.

Kirjailija itse on luopunut Ystadin talostaan, mutta Wallander ei lähde kaupungista koskaan.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat