Paljon julkisuudessa ollut Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli on jäsenenä verkkojulkaisu MV-lehden suljetussa Facebook-ryhmässä samaan aikaan, kun Helsingin poliisi koordinoi julkaisuun liittyvää suurtutkintaa.
MV-lehteen liittyvää tutkintaa koordinoidaan Helsingistä
- Poliisille on tehty kymmeniä MV-lehteä koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea.
- Poliisilaitos tutkii rikosepäilyjä muun muassa nimikkeillä henkilörekisteririkos, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos, tekijänoikeusrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
- Tutkinta on niputettu yhdeksi kokonaisuudeksi, jota koordinoidaan Helsingistä.
- Varsinainen tutkintatyö tehdään kuitenkin eri puolilla Suomea.
Poliisi tutkii muun muassa sitä, täyttääkö lehdessä julkaistu materiaali tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta sekä törkeästä kunnianloukkauksesta. Suljetun Facebook-ryhmän ylläpitäjänä on MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin.
Poliisitarkastaja Laura Ruotsalainen Poliisihallituksesta ei halua ottaa kantaa yksittäistapaukseen, mutta hänen mukaansa STT:n kuvailemassa ryhmässä kirjoittelu voisi aiheuttaa poliisille seuraamuksia.
– Lain mukaan poliisin on käyttäydyttävä virassa ja yksityiselämässä niin, että luottamus poliisitoimeen ei kärsi. Lähtökohtana on kuitenkin poliisimiehelläkin sananvapaus. Kirjoittelun sisällöstä riippuen tilanne liippaa sellaista, joka voisi johtaa joihinkin virkamiesoikeudellisiin toimiin kyseistä poliisia kohtaan, Ruotsalainen arvioi.
Suljetussa ryhmässä mukana oleva vanhempi konstaapeli Marianne Kiukkonen on aiemmin tullut tunnetuksi muun muassa television Poliisit-sarjasta. Vuonna 2015 hän oli ehdolla eduskuntaan itsenäisyyspuolueen listoilta.
– Kyseessä olevaan keskusteluryhmään kuuluu useita poliiseja. Onko oikeustoimittajan mielestä keskustelujen seuraaminen tai kommentoiminen rikos? Kiukkonen kommentoi STT:lle Facebookissa eikä halunnut kertoa asiasta enempää puhelimitse.
STT ei omalla haullaan pystynyt varmistamaan, että ryhmästä löytyisi muita poliiseja.
"Ei uhkaa tutkinnalle"
Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista ei usko, että tapaus voisi vaarantaa MV-lehteen liittyvää tutkintaa.
– En näe uhkaa tutkinnan vaarantumisesta. Meillä on (Helsingin poliisilaitoksella) 1800 ihmistä töissä ja paljon eri yksiköitä. Melkein väittäisin, että tässäkään tapauksessa tutkinnanjohtaja ei tunne henkilökohtaisesti tätä henkilöä. Vaikka koordinoimme tutkintaa, (paikallis)poliisiyksiköissä tehdään se työ, Koskimäki sanoo.
Rikos- ja prosessioikeuden professorin Pekka Viljasen mukaan teon moitittavuutta täytyisi arvioida sen perusteella, minkälaista viestintää suljetussa Facebook-ryhmässä on ollut. Tätä on kuitenkin hankala arvioida näkemättä sisältöä.
Suljettuun ryhmään kuulumisen lisäksi Kiukkonen on tsempannut vuodenvaihteessa Janitskinin avoimessa Facebook-profiilissa tämän tekemää ”kovaa duunia”. Viljasen mukaan tutkinnan kohteena olevan Janitskinin tsemppaaminen olisi sopimatonta, mutta kannustusviesti on julkaistu vuodenvaihteessa ennen esitutkinnan aloittamista.
– Se muuttaa asian luonnetta.
Kanta seurauksiin myöhemmin
Koskimäki ei halua toistaiseksi ottaa kantaa siihen, tuleeko Kiukkosen MV-yhteyksistä seurauksia.
– Tietysti tällaisen tiedon tultua meidän täytyy se virkamiesoikeudellisesti arvioida.
Virkamiesoikeudelliset toimet voivat käytännössä tarkoittaa huomautusta, varoitusta, virasta pidättämistä tai irtisanomista. Myös virka-asema vaikuttaa siihen, millaista käytöstä pidetään sopivana: esimerkiksi päällystöön kuuluvalle henkilölle jäisi vähemmän pelivaraa kuin rivipoliisille.
Vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kiukkosen kahdesta henkilörekisteririkoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kiukkonen muun muassa luovutti tietoja tutulleen, jota epäiltiin pahoinpitelyrikoksesta.