Poliisien salaisen Facebook-ryhmän viestittelystä on tehty rikosilmoitus jo noin kuukautta ennen kohua, kertoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisista. Koska siviilin rikosilmoitus koski poliisin henkilöstöä, toimitti Helsingin poliisi asian valtakunnansyyttäjänvirastolle.
-Viestittely koski suomalaishenkilöä. Hän halusi, että erilaiset häneen kohdistuvat kuvakaappaukset tutkitaan, Aapio kertoo.
Virasto selvittää, onko asiassa aloitettava esitutkinta.
Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että poliisien ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.
Aapion mukaan hän ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen saivat vasta lauantaina tietoonsa aiemman rikosilmoituksen ja yksityiskohtia ryhmän keskustelusta. Kolehmainen on kieltänyt, että olisi ollut tietoinen ryhmässä käydyn viestittelyn sisällöstä.
-Olen ymmärtänyt, että ryhmä on olemassa. Sitä en ole tiennyt, millaisista yksittäisistä asioista siellä on keskusteltu, Aapiokin sanoo.
Forss pois vihapuheryhmän johdosta
Aapio kertoi aiemmin Ylellä, että Marko "Fobba" Forss ei jatka enää Helsingin poliisin vihapuheryhmän tutkinnanjohtajana. Forss on aiemmin toiminut salaisen Facebook-ryhmän ylläpitäjänä.
Aapio ei suostu kommentoimaan valtakunnansyyttäjänviraston tutkintavastuuseen vedoten, olisiko Forssin pitänyt tuoda esimiesten tietoon yksityiskohtia ryhmän keskusteluista. Forssin vihapuheryhmä on selvittänyt verkossa esiintyvää rangaistavaa vihapuhetta.
-Halusin varmistaa, että ryhmä pystyy tekemään sille osoitettua tärkeää yhteiskunnallista työtä, Aapio perustelee Forssin siirtoa.
Suljetun Facebook-ryhmän keskustelussa on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti".
Kuvakaappauksissa räppäri James Nikanderin eli Mustan barbaarin perhettä koskevassa keskustelussa Nikanderia kutsuttiin pinkiksi gerbiiliksi ja ehdotettiin ulkomaalaisille velvoitetta kantaa hihamerkkiä.
Aapion mukaan pyrkimyksenä on löytää keinoja, joilla poliisit kertoisivat myös muita poliiseja koskevista huomioista.
-On parempi kertoa asioita kuin toimia niin, että asioita tapahtuu ja kukaan ei niihin puutu. Silloin asia kasvaa suuremmaksi ja suuremmaksi.
Aapion mukaan yksi hyvä keino asian ratkomiseksi olisi poliisiylijohtajan ehdottama sisäinen anonyymi vinkkijärjestelmä.
"Paremmat edellytykset"
Forss ei halunnut kommentoida, miksi ryhmän ylläpito ei ollut poistanut viestejä. Aiemmin hän sanoi Twitterissä, että ylläpito esimerkiksi julkaisi ryhmässä tiedotteen, jossa jäseniä kehotettiin asialliseen keskusteluun ja muistutettiin virkavastuusta.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei halua toistaiseksi kommentoida, minkälainen vastuu ylläpitäjällä on Facebook-ryhmän keskusteluista.
-Voiko paikalla esimerkiksi olla ylläpitäjiä, jotka ovat ilmoitettu ylläpitäjiksi, ilman että he tietävät sitä?
Ylläpitäjäksi lisätty henkilö saa siitä ilmoituksen, mutta roolia ei tarvitse erikseen hyväksyä.
Toiviaisen mukaan Facebook-ryhmässä täytyy olla näyttöä siitä, että ylläpitäjä on saanut tiedon, jonka perusteella olisi ymmärrettävä poistaa materiaali. Hänen mukaansa viranomaisilla pitäisi olla muita paremmat edellytykset tunnistaa lainvastaisuudet.