Poliisi: Ylilautaa ei tule sulkea – "Täytyy olla väyliä, missä he pääsevät purkamaan paineitaan"

2:12img
Katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.
Julkaistu 30.05.2024 18:54(Päivitetty 01.06.2024 09:16)
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Poliisin mukaan yhteiskunnassa pitää olla väyliä, missä ihmiset pääsevät purkamaan paineitaan ja olemaan epäasiallisia.

Valkeakosken teinisurmasta epäilty 18-vuotias mies kirjoitti Ylilauta-keskustelufoorumille haaveistaan naisen kuristamisesta vain kaksi kuukautta ennen epäiltyä rikosta.

Kirjoituksesta tehtiin poliisille nettivinkki, jonka jälkeen poliisi teki kotietsinnän miehen kotiin ja takavarikoi tämän puhelimen ja tietokoneen.

Poliisi päästi miehen vapaaksi seuraavana päivänä. Poliisi katsoi, ettei asiassa ollut syytä epäillä rikosta, koska kirjoitus ei kohdistunut kehenkään tiettyyn henkilöön, vaan oli yleisen tason uhkaus.

Kymmeniä tuhansia vinkkejä vuosittain

Poliisi saa noin 30 000 nettivinkkiä vuositasolla, sanoo rikoskomisario Antti Hyyryläinen keskusrikospoliisin (KRP) tiedusteluosastolta MTV Uutisille.

Hyyryläinen arvioi, että noin kymmenen prosenttia näistä vinkeistä johtaa jonkinlaisiin jatkoselvittelyihin.

Poliisin näkökulmasta Ylilaudan kaltaisia keskustelufoorumeja ei ole syytä sulkea, Hyyryläinen sanoo.

– Meillä on Suomessa sananvapaus ja ihan radikalismitutkimuksen kautta voidaan todeta, että yhteiskunnassa täytyy olla väyliä ihmisille, missä he pääsevät purkamaan paineitaan ja joskus olemaan vähän epäasiallisiakin.

Poliisihallituksesta kommentoitiin MTV Uutisille aiemmin, että Suomessa poliisin tehtävä on turvata sananvapautta eikä rajoittaa sitä.

– Jos kysytään, pitäisikö jokin nettifoorumi sulkea, niin vastaus on, että Suomessa ei lain mukaan ole ennakkosensuuria. Poliisi ei voi sulkea tai vaatia erilaisten keskustelualustoiden sulkemista vastoin lakia, sanoo viestintäpäällikkö Marko Luotonen Poliisihallituksesta.

Ministeri perui haastattelun aiheesta

MTV Uutiset kysyi asiasta myös vastuuministeri Lulu Ranteelta (ps.). Viestintäministerin kanssa sovittu haastattelu kuitenkin peruuntui.

– En kommentoi, lainsäädäntö kunnolla ja velvolllisuudet kunnossa, Ranne vastasi.

Ranne ei ottanut kantaa yksityiskohtiin muun muassa siitä, mikä on alustojen rooli väkivaltapuheissa.

Nettivinkit elintärkeitä

Valtaosa poliisin saamista nettivinkeistä on Hyyryläisen mukaan peräisin foorumien käyttäjiltä.

– Siellä ollaan hyvin valveutuneita ja osataan katsoa että milloin joku ylittää sellaisen normaalin herjan tai muun, jolloin siirrytään ilman muuta väkivaltaiselle tai vakavalle puolelle, Hyyryläinen sanoo.

Poliisille nettivinkit ovat onnistumisen kannalta erittäin merkittävässä roolissa.

– Mietitään tätä kokonaissuorituskykyä, mihin kansalaisyhteiskunta osallistuu ja viranomaiset reagoi, niin ihan välttämätön ja meidän yhteisen onnistumisen elinehto, sanoo Hyyryläinen.

Ylilaudalla varoitus poliisin nimissä

Ylilaudalla on julkaistu poliisin viestintäosaston nimissä tehty varoitus, jossa kerrotaan poliisin tehostavan keskustelufoorumin valvontaa "viimeaikaisten tapahtumien johdosta".

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Antti Hyyryläinen kertoo MTV Uutisille, että kyseinen viesti ei ole poliisin kirjoittama.

– Lähtökohtaisesti poliisi ei julkaise kirjoituksia Ylilauta-foorumilla, ja meillä ei löydy koko organisaatiosta "viestintäosasto"-nimistä yksikköä.

Suomen rikoslaissa on kriminalisoitu rikosnimike virkavallan anastus. Siihen voi syyllistyä tekemällä teon, jonka vain viranomainen voi tehdä, esiintymällä poliisina joko sanallisesti, kirjallisesti tai käyttäen oikeudettomasti poliisin virkapukua tai muuta poliisin tunnistetta tai tunnistekuvaa.

Hyyryläisen mukaan rikoskynnys ei kyseisen viestin perusteella kuitenkaan ylity.

Oman arvioni mukaan tässä tapauksessa ei ole esiinnytty virkamiehenä, vaan viesti on kirjoitettu ylimalkaisesti "poliisiyksikön" nimissä. Varsinaisesti poliisina viestissä ei ole esiinnytty, hän kertoo.,

– Näin ollen rikoksen tunnusmerkistö ei täyty, kun poliisin tunnuskuvaakaan ei ole tekstissä käytetty oikeudettomasti.

Juttua täydennetty poliisin Ylilaudalla julkaisemalla varoituksella sekä osuudella vastuuministerin haastattelusta kello 19.07.

Juttua korjattu kello 11.23: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Ylilaudalle kirjoitettu varoitusviesti olisi poliisin tekemä. Juttua oikaistu KRP:n tietojen perusteella.

Juttua korjattu kello 09.16: Poistettu tieto, että poliisin nimissä kirjoitettu varoitus olisi nostettu sivulle Ylilaudan ylläpidon toimesta.

Paljonko keskusrikospoliisilla on listoillaan huolta aiheuttavia henkilöitä? Missä rikoksissa nettivinkit ovat auttaneet poliisia? Aiheuttavatko ulkomaiset some- ja keskustelualustat haasteita poliisille? Katso koko Hyyryläisen haastattelu alta.

7:29img

Tuoreimmat aiheesta

Verkkorikollisuus