Tyhjiä tupakka-askeja syynätään laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa

1:43img
Julkaistu 05.04.2016 20:03
Toimittajan kuva

Essi Hietanen

essi.hietanen@mtv.fi

@EssiHietanen

Tupakan laittoman maahantuonnin vuoksi menetetään verotuloja vuosittain kymmenien miljoonien eurojen edestä. Salakuljetetun tupakan määrää on kuitenkin vaikea arvioida, ja siksi tupakkateollisuus selvittää laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa tupakkatuotteiden alkuperää keräämällä kaduilta tyhjiä tupakka-askeja.

Suomesta askeja kerättiin kymmenestä kaupungista yhteensä 5000 askia.

– Tässä keräysprojektissa halutaan kartoittaa sitä, kuinka paljon näissä eri puolilta keräysaluetta löytyneissä savukeaskeissa on kotimaisia ja ei-kotimaisia tuotteita.

– Tutkimuksen tulokset ovat erittäin tärkeitä kaikille kansainvälisille tupakkayhtiöille, koska sillä tavalla tietenkin suojelemme omaa tuotettamme. Voimme myöskin kartoittaa sen, kuinka paljon savukkeita tulee muualta Suomeen. Sellaisia, joista ei ole maksettu veroja, kertoo viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä Philip & Morris Finlandilta.

MSIntelligence -yhtiölle ulkoistettua keräystä on tehty Suomessa yli kymmenen vuoden ajan – tutkimukseen kuuluu yhteensä 80 maata. Tutkimuksessa selvitetään joka vuosi yli 400 000 tupakka-askin alkuperä. 

Viivakoodi paljastaa alkuperän

Tupakkatuotteen alkuperä saadaan selville askin viivakoodista. Joistakin roskiksista tai tienvarsilta kerätyistä askeista voi jo pakkausmerkintöjen perusteella havaita, että kyseessä on ulkomailta tuotu tuote.

Tupakkatuotteita saa tuoda ulkomailta verovapaasti omaan käyttöön, EU:n ulkopuolelta tuontirajoitukset ovat kuitenkin tiukemmat. Noin 80 prosenttia tupakka-askin hinnasta on vero-osuutta, joten tupakkaveron korotus on omiaan kiihdyttämään ulkomailta tuodun tupakan tuontia. Samalla myös pimeän tupakan tuonti lisääntyy.

Tullin arvion mukaan tupakan laittomassa maahantuonnissa on vuositasolla kysymys jopa 65 miljoonan euron verotulojen menetyksestä.

– Sitä mukaa, kun tupakan hintataso kasvaa näihin meidän lähialueisiin verrattuna, se luo valvonnallista painetta. Samalla se myös mahdollistaa ja luo edellytyksiä laittomalle liiketoiminnalle. Siihen tullivalvonnassa ja meidän rikostorjunnassa päivittäin puututaan, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Pimeän tupakan tuonti onkin erityisen voimakasta idästä ja Baltian maista.

– Tupakkaa tuodaan kaikkialta, missä se on halvempaa kuin Suomessa. Muun muassa Baltiasta, Valko-Venäjältä ja Venäjältä. Savukkeet ovat siellä huomattavasti halvempia kuin Suomessa ja tämä markkinatilanne aiheuttaa sen, että kyse on valvonnallisesti merkittävästä tehtävästä, Grönberg sanoo.

Maailmanlaajuisesti tupakan laittomasta maahantuonnista puhutaan mittavasta bisnekseksestä.

– Jos laiton savukekauppa olisi tupakkayhtiö, se olisi maailman viidenneksi suurin, Päivi Mononen-Mikkilä toteaakin.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos