Amerikkalaisten uutta riippuvuutta ruokitaan ruotsalaistuotteella

Nikotiinipussit revitään käsistä – tällaisia terveyshaittoja niihin liittyy 9:21
Katso myös: Tällaisia terveyshaittoja liittyy nikotiinipusseihin.

Nikotiinipussien pelätään sähkötupakan tavoin vetoavan nuoriin käyttäjiin. Kuumana käyvä markkina voikin mennä lainsäädännön ja viranomaispäätösten myötä uuteen uskoon.

Suomessakin kauppoihin tulleiden huuleen laitettavien nikotiinipussien käyttäjämäärät kasvavat nopeasti useissa maissa terveysviranomaisten varoituksista huolimatta. 

Ruotsissa perinteiset tupakkanuuskan valmistajat ovat alkaneet valmistaa tupakattomia nikotiinipusseja, jotka tällä hetkellä menevät valtaosin Yhdysvaltojen räjähdysmäisesti kasvavalle nikotiinipussien markkinalle.

Swedish Matchin kaikilla Ruotsin tehtailla Göteborgissa, Kungälvissa ja Gotlannissa sekä myös Tanskan Silkeborgissa ja Yhdysvaltain Kentuckyssa valmistetaan nikotiinipusseja.

STT:tä on Göteborgin tehdasvierailulla vastassa kolmatta vuosikymmentä nuuskayhtiötä edustava Patrik Hildingsson, joka kertoo, että nikotiinipusseille on tällä hetkellä suurta kysyntää.

– Yhdysvallat on meidän suurin markkina-alue nikotiinipusseille, ja meillä on siellä oma tehdas. Se on suuri maa, ja siellä on paljon tupakoitsijoita, Hildingsson sanoo.

Markkinaylivalta rapakon takana

Hildingsson kaivelee muististaan YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön (WHO) tilastoja, joiden mukaan maailmassa on noin 1,2 miljardia tupakoitsijaa. Määrän ennakoidaan kasvavan väestönkasvun vuoksi.

– Siinä on paljon tekemistä. Kun katsoo, miltä tilanne näyttää Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa, näemme meillä olevan vaihtoehtoisia tuotteita, Hildingsson sanoo viitaten nikotiinipusseihin.

Hildingssonin ajattelu siis lähtee siitä, että nikotiinipussit ovat vaihtoehto savukkeille. Ajatus on jaettu alalla laajemminkin. Riippuvuutta aiheuttavalla ja terveydelle haitallisella nikotiinilla liiketoimintaa tekevät suuret tupakkayhtiöt ovat kirjanneet strategiaansa tavoitteen siirtyä savukkeista kohti savuttomia vaihtoehtoja.

Nuuska- ja nikotiinipussibisneksen suuri toimija Swedish Match, joka viimeisen vuosikymmenen aikana on laajentunut kohisten ostamalla pohjoismaisia kilpailijoita, osui tupakkajätti Philip Morris Internationalin ostoslistalle vuonna 2022. Yrityskauppa, jossa muun muassa Marlboro-savukebrändistään tunnettu Philip Morris osti Swedish Matchin, oli arvoltaan 16 miljardia dollaria (nykykurssilla noin 14,8 miljardia euroa).

Yrityskaupan myötä Philip Morris osti itselleen kertaheitolla markkinajohtajuuden Yhdysvaltain nikotiinipussimarkkinoilla, joka on maailmanlaajuisesti nikotiinipussien pääkauppapaikka. Arvioiden mukaan Yhdysvaltojen markkina vastaa kooltaan jotakuinkin kahta kolmasosaa globaaleista markkinoista.

Swedish Match lanseerasi nikotiinipussinsa Yhdysvalloissa vuosikymmen sitten, ja muutaman maltillisemman vuoden jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Viime vuonna Swedish Matchin Zyn-tuotemerkin nikotiinipussit keräsivät noin 75 prosenttia kaikista Yhdysvalloissa nikotiinipusseista saaduista tuotoista.

Nuorten nikotiinin käyttö tarkastelussa

Nikotiinipussien räjähdysmäinen kasvu Yhdysvalloissa on herättänyt päättäjissä myös huolta. Esimerkiksi demokraattisenaattori Chuck Schumer toivoi alkuvuodesta liittovaltiolta toimia "ongelmapussien" suitsimiseksi, koska hänen mielestään niiden makumaailma houkuttaa etenkin nuoria.

Zyn odottaa yhä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n virallista hyväksyntää, jota on käsitelty vuodesta 2020. Tuotteen on kuitenkin sallittu olla markkinoilla odottamassa viranomaispäätöstä.

FDA tarkkailee ennen kaikkea sitä, kuinka lukuisissa eri mauissa saatavat nikotiinipussit alkavat kerätä kannatusta nuorten parissa.

Melkein savuton, vaan ei nuuskaton Ruotsi

Swedish Matchin edustaja Patrik Hildingsson uskoo, että kuumana käyvä nikotiinipussimarkkina kertoo kuluttajien tarpeesta siirtyä tupakasta kohti savuttomia nikotiinituotteita.

– Ennen kaikkea Ruotsi on siitä esimerkki, hän sanoo.

Ruotsin mainittu esimerkillisyys ilmenee tilastoista. Ruotsin kansanterveysviraston mukaan vuonna 2022 enää noin 5,8 prosenttia väestöstä tupakoi säännöllisesti. Ruotsista voikin tulla EU:n ensimmäinen savuton maa, jollaiseksi Maailman terveysjärjestö WHO katsoo maan, jossa tupakoitsijoita on alle viisi prosenttia.

– Ruotsissa on jo kaksi savutonta sukupolvea ja uskoisin, että ensi vuonna Ruotsissa on tupakoitsijoita alle viisi prosenttia väestöstä, Hildingsson arvelee.

Vaikka tupakka palaa Ruotsissa enää vain vähän, elää nuuskaaminen kuitenkin lujassa. Terveysviranomaisten mukaan huuleen laitettavia nikotiinituotteita käyttää päivittäin viidennes Ruotsissa asuvista miehistä ja seitsemän prosenttia naisista.

Ruotsin alkoholi- ja huumevalistuksen keskusyhdistyksen viimeisimmän raportin mukaan nikotiinipussit voivat vastata Ruotsissa jo neljänneksestä kaikesta nuuskankulutuksesta.

EU:ssa ei yhtenäistä sääntelyä

Koska nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, sääntelee nikotiinituotteiden myyntiä lainsäädäntö, jonka jyrkkyys vaihtelee maasta riippuen. Nikotiinituotteita valmistavan yhtiön edustajana Hildingsson pitää lainsäädäntöä kohtalonkysymyksenä nikotiinipussien tulevaisuudelle. Esimerkiksi EU:n alueella ei ole yhtenäistä sääntelyä tupakattomille nikotiinipusseille.

– On tärkeää saada sellainen lainsäädäntö, joka suojelee lapsia ja nuoria, etteivät alaikäiset voi ostaa tämänkaltaisia tuotteita. Toisaalta on myös tehtävä sellainen säädäntö, että nikotiinipussit voivat olla vaihtoehto tupakoinnille ja kilpailla savukkeita vastaan.

Hildingsson saattaakin saada peräänkuuluttamaansa EU-lainsäädäntöä, sillä unionin tupakkalait ovat parhaillaan uudelleen tarkasteltavana. Politico-verkkolehden mukaan esimerkiksi terveyskomissaari Stella Kyriades on luonnehtinut nikotiinipusseja merkittäväksi kansanterveyshuoleksi ja kertonut, että ne ovat lainsäädännön päivitystyön keskiössä.

Lue myös:

    Uusimmat