Vuoden 2017 tilastojen mukaan suomalaisista työikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 15 ja naisista 12 prosenttia.
Tupakkaveron korotuksen tuotto ei välttämättä yllä täysin tavoitteeseen.
Tulevan pääministerin Antti Rinteen (sd.) hallitus ilmoittaa hallitusohjelmassa jatkavansa asteittaisia tupakkatuotteiden veronkorotuksia yhteensä 200 miljoonalla eurolla tulevalla hallituskaudella.
Veronkorotus olisi näin ollen laskennallisesti 50 miljoonaa vuodessa.
Veron tuotto ei välttämättä vaalikauden lopussa ole 200 miljoonaa euroa suurempi kuin olisi ilman veronkorotuksia. Tupakointi vähenee, ja lähivuosien kehitys näyttäisi samansuuntaiselta.
Lue myös: Jussi Kärki kommentoi uutta hallitusohjelmaa MTV Uutisissa: "Keskiluokalle tulee paljon maksettavaa – varsinkin, jos ajaa autolla, polttaa tupakkaa tai käyttää alkoholia"
Hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä kertoo, että plussan puolelle kuitenkin jäädään.
– Tupakkaveron tuoton tuorein arvio tälle vuodelle on noin 1,15 miljardia euroa, Sandell sanoo.
– Jos tupakkaveron asteittaiset korotukset toteutetaan kahdella eri lakimuutoksella, kuten tällä hallituskaudella tehtiin, veronkorotusten mitoituksessa voidaan kertakorotusta helpommin ottaa huomioon kulutuksen väheneminen, jotta 200 miljoonan euron tuottotavoite toteutuisi.
Hinta ohjaa kulutusta
Kulutusennusteet ja terveystaloustutkimukset osoittavat, että jos tupakka-askin hinta nousee kymmenen prosenttia, vähenee kulutus neljä prosenttia.
Tätä voidaan pitää yleisenä nyrkkisääntönä, kun arvioidaan hinnankorotusten vaikutuksia kuluttajiin ja lasketaan valtion verokertymää.
Hinnan muutoksesta aiheutuvaa kulutuksen vähentämisestä on kuitenkin täsmällisesti vaikea ennustaa.
– Tupakkaveron tuotto alkaa jossain vaiheessa hiipua, ja se on tavoitteen mukainen. Näin ollen verotuloja täytyy kerätä jostain muualta, Sandell huomauttaa.
Hän kertoo, että päättyvällä Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella tehdyt veronkorotukset eivät aiheuttaneet salakuljetuksen käynnistymistä.
– Tupakkaveron korotukset tehdään siksi asteittain, jotta voimme seurata tilannetta. Jos rupeaa näyttämään, että harmailla markkinoilla tapahtuu jotain, voidaan miettiä, mitä veronkorotuksille tehdään.
Tupakointi vähenee
Naapurimaista Venäjältä ja Virosta ja muualta Baltiasta saa tupakkaa merkittävästi halvemmalla kuin Suomesta.
Täysi-ikäinen matkailija saa tuoda laillisesti mukanaan kartongin savukkeita ja niiden lisäksi sikareita ja kääre- tai piipputupakkaa.
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen ei virkamiehenä ota kantaa seuraavan hallituksen tupakkaveron korotussuunnitelmiin.
Hän ei ota kantaa myöskään siihen, mitä tapahtuu jos tupakka-aski Suomessa maksaisi kymmenisen euroa, kuten nyt näyttää lähivuosina käyvän.
– Yleisesti ottaen on niin, että kun hintaero kasvaa lähialueelle verrattuna, se aiheuttaa salakuljetusta riippumatta tuotteesta, Sinkkonen sanoo.
Lue lisäksi: Tullin entiselle pääjohtajalle uusi pesti – virkarikoksesta syytetty Antti Hartikainen johtamaan EU:n Ukraina-operaatiota
Sinkkonen kertoo, että viime vuonna Tulli otti haltuun laittoman maahantuonnin yhteydessä 2,7 miljoonaa savuketta. Vuonna 2017 luku oli noin kolme miljoonaa, ja vuonna 2016 se ylitti neljä miljoonaa.
Nämä savukkeet olivat Sinkkosen mukaan tarkoitettu myyntiin Suomeen.
– Onneksi tupakointi on Suomessa vähentynyt, joten myös savukkeiden laiton maahantuonti vähenee, hän uskoo.
THL:n kokoamien vuoden 2017 tupakkatilastojen mukaan suomalaisista työikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 15 ja naisista 12 prosenttia. Eläkeikäisistä tupakoi kahdeksan prosenttia.
Nuorten tupakointi noudattelee aikuisten vähenevän käytön linjaa. Vuonna 2005 päivittäin tupakoi 16-vuotiaista nuorista noin joka neljäs. Vuonna 2017 selvästi alle kymmenesosa poltti päivittäin.