Työelämän muutos vähentää tulevaisuudessa työpaikkoja - yksilö kärsii, yhteiskunta hyötyy

1:56img
Julkaistu 13.07.2016 19:43
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Työelämän muutoksessa automatiikka ja muun muassa työn tehostaminen tulevat vähentämään työpaikkoja tulevaisuudessa. Yksilöiden kannalta negatiivinen asia nähdään koko yhteiskunnan kannalta kuitenkin enemmän hyödyllisenä kuin haitallisena.

Teollisuuden pyörittämästä yhteiskunnasta siirrytään kovaa vauhtia palveluiden yhteiskuntaan. Uusia mahdollisuuksia ei pitäisikään talousasiantuntijoiden mukaan pelätä, vaan päinvastoin etsiä eturintamassa. 

- Pienenä maana on pakko yrittää hyötyä niistä muutosvoimista, joita maailmantaloudessa on käynnissä. Digitalisaatio, tietotekniikan hyödyntäminen on kaikkein suurin mahdollisuus. Ja Suomihan pärjää joillain aloilla todella loistavasti juuri tässä, Aalto-yliopiston talouden professori Matti Pohjala sanoo. 

Myös yritysmaailmassa muutos kohdataan mahdollisuutena, vaikka se yksilöille saattaakin aluksi tarkoittaa työttömyyttä ja esimerkiksi uudelleen kouluttautumista.

- Työn luonne tulee muuttumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana enemmän kuin se on muuttunut viimeiseen 30 vuoteen ja se on iso haaste. Se on myös monille ihmisille oman työn jatkumisen kannalta suuri ongelma, mutta se voi olla Suomelle maana, yhteiskuntana ja kansana myöskin suuri mahdollisuus, Nokian hallituksen puheenjohtaja ja hallitusammattilainen Risto Siilasmaa sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

- Me olemme Suomessa siihen paremmin valmiita kuin kuin muut maat. Kaikkia muitakin yhteiskuntia jäytää muutosvastarinta. Jos me hyväksymme sen muutoksen minkä tulemme kohtaamaan ja mietimme miten olisimme parhaalla mahdollisella tavalla siihen valmiita, Siilasmaa jatkaa.

Työn tuottavuus on kasvanut vuosisadassa 16-kertaiseksi. Tuottavuuden kasvattaminen koetaan monesti negatiivisena asiana. Professori kehottaa ajattelemaan asiaa erilailla. 

-Monesti ajatellaan, että tuottavuus on sitä, että täytyy tehdä enemmän ja enemmän. Ei päinvastoin, se on juuri päinvastoin. Pääsee vähemmällä, pystyy tekemään hauskempia asioita työssä. 

- Toisaalta sitten nähdään se työnmenettämisen uhka, mikä on kyllä yksilöille tärkeä asia, mutta samalla se luo kokoajan uusia mahdollisuuksia, uusia työpaikkoja, yrityksiä, toimialoja ja sitä kautta vaurautta kansantalouteen, Matti Pohjala vakuuttaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Suomiareena