Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaiaamuna digitalisaation pimeästä puolesta. Katso keskustelu yllä olevalta videolta!
Teknologian uskotaan ratkaisevan yhä useampia ongelmia tulevaisuudessa ja tekevän elämästä helppoa ja tehokasta. Tietokirjailija-toimittaja Pekka Vahvanen haluaa kuitenkin muistuttaa myös digitalisaation kääntöpuolesta.
Vahvasen kirja Kone kaikkivaltias – Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan ilmestyy torstaina.
Kun Vahvaselta kysyy, mitä kaikkea arvokasta digitalisaatio sitten tuhoaa, hän vastaa "kaiken".
– Tätä tapahtuu monella eri tasolla. Meidän elämämme mielekkyys on kriisissä, se on tavallaan janan toisessa päässä. Kun mennään janan toiseen päähän, sitten koko ihmisyys fyysisesti on kysymysmerkin alla, Vahvanen kertoo Huomenta Suomessa.
– Ajatuksena on se, että jos koneista tulee ihmisen älykkyyden tasoisia ja sitä älykkäämpiä, niin silloin koneet voivat samalla tavalla tuhota ihmisen, kuin muutkin eläinlajit, jotka ovat sitä tyhmempiä. Ihan samalla tavalla kuin ihminenkin on tuhonnut itseään tyhmempiä, lukuisia lajeja sukupuuttoon, niin miksei konekin voisi tehdä tämän saman?
– Hyvin monet tunnetut luonnontieteilijät, esimerkiksi maaliskuussa kuollut Stephen Hawking, uskovat, että tällainen skenaario on mahdollinen, että ihminen jää koneiden jalkoihin, Vahvanen muistuttaa.
"Teknologia on vallan väline"
Nykyisin jos haluaa olla osana yhteiskuntaa, on Vahvasen mukaan teknologiaa varsin vaikea paeta.
– Teknologia on vallan väline. Se tuo meille valtaa, helppoutta, tehokkuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se toisi meille parempaa elämää, Vahvanen tykittää.
– Yleensä me mittaamme teknologian hyvyyttä tai huonoutta sellaisilla mittareilla, jotka saavat teknologian näyttämään hyvältä. Me katsomme, helpottaako se meidän elämää. Totta kai se on helpottanut meidän elämää. Kasvattaako se bruttokansantuotetta? Totta kai se kasvattaa bruttokansantuotetta.
– Sitten taas se, mitä se tekee meidän elämän mielekkyydelle laajemmin. On paljon tutkimuksia siitä, että sosiaalisen median käyttö heikentää ihmisen onnellisuutta, tyytyväisyyttä elämään laajemmin ja lisää monia negatiivisia tunteita, esimerkiksi kateutta. Nimenomaan subjektiivisen hyvinvoinnin näkökulmasta nämä uudet teknologiat näyttäisivät heikentävät elämänlaatua, Vahvanen selittää.
"He tietävät, miten ihmiset saadaan koukutettua näihin laitteisiin"
Vahvanen myös muistuttaa, että monet digilaitteita valmistavat henkilöt, kuten Steve Jobbs ja Bill Gates, ovat suhtautuneet omien lastensa teknologian käyttöön hyvin kriittisesti ja laittaneet lapset pikemminkin sellaisiin kouluihin, joissa käytetään uuden teknologian sijaan liitutauluja.
– Näiden valtaa vastaan on vaikea taistella, kun nämä yritykset ovat palkanneet maailman parhaimpia psykologeja, jotka tietävät, miten ihmiset saadaan koukutettua näihin laitteisiin. Se on suuri ja vaikea taistelu, mutta se on jalo taistelu, Vahvanen sanoo.
Millaisia outoja mielikuvia teknologian vastustajiin liittyy? Millaista Vahvasen oma teknologian käyttö on? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!
Korjattu 23.10.2018 klo 13.09: Tarkennettu tekstissä Vahvasen kommenttia siitä, että teknologia lisää tehokkuutta, mutta ei välttämättä paranna elämää.