Työllisyystoimet ja brexit hallitsevat politiikan syksyn asialistaa – hallituksen sisäisen nahistelun ennakoidaan jatkuvan

Antti Rinne (1)
Lehtikuva
Julkaistu 01.09.2019 19:31

MTV UUTISET – STT

Politiikan syksy pyörähtää toden teolla käyntiin alkavalla viikolla, kun eduskunta kokoontuu syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon keskiviikkona.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäinen budjettiriihi häämöttää kahden viikon päässä syyskuun puolivälissä. Silloin saadaan osviittaa siitä, miten hallitusohjelman linjaukset alkavat muuttua konkreettisiksi päätöksiksi.

Yllätyksiä voi tuoda Britannian mahdollinen EU-ero lokakuun lopussa, joka on osumassa keskelle Suomen EU-puheenjohtajakautta.

STT kysyi tutkijatohtori Johanna Vuorelmalta Tampereen yliopistosta, mitä kotimaan politiikassa on odotettavissa syksyn aikana.

Hallitusohjelma nojaa työllisyyden kasvuun

Rinteen hallituksen ohjelma on rakennettu pitkälti sen varaan, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin vaalikauden aikana. Vuorelman mukaan tämä pakottaa seuraamaan, millaisia työllisyystoimia hallitukselta on luvassa.

  – Se on ykkösasia, jota seuraan budjettiriihessä, Vuorelma kertoo.

Hän ennakoi, ettei talousnäkymien heikentyminen näy merkittävästi vielä syksyn budjettiriihen päätöksissä.

Oppositiopuolueista kokoomus on jo ilmoittanut kaavailevansa välikysymystä, jos hallituksen työllisyystoimet budjettiriihessä eivät puolueen mielestä ole riittäviä.

Aktiivimallin leikkurin purkaminen puhuttaa

Vuorelma nostaa esiin myös sen, millaista keskustelua käydään aktiivimallin leikkurin purkamisesta. Hallitus on purkamassa työttömyysturvan aktiivimalliin sisältyvän tukileikkurin ensi vuoden alusta alkaen.

Leikkurin poisto on Vuorelman mielestä symbolisesti merkittävä päätös, koska aktiivimalli alleviivasi edellisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen "aika kovaa politiikkaa".

Rinteen hallituksen ministerit ovat kesällä taittaneet peistä siitä, voiko leikkurin poistosta päättää jo ennen kuin aktiivimallin työllisyysvaikutuksista on saatu selkoa. Tutkimustietoa on luvassa lokakuussa.

Hallituksen sisäinen riitely jatkuu

Rinteen hallituksen alkutaivalta on leimannut hallituspuolueiden välinen kiistely. Etenkin keskustan ja vihreiden edustajat ovat nahistelleet julkisuudessa muun muassa metsähakkuista ja turpeen poltosta.

Vuorelma ennakoi hallituksen sisäisen riitelyn jatkuvan syksyn aikana. Hallituspuolueiden välillä selvästikin on erimielisyyksiä, joten voi olla hallitukselta jopa hyvä strategia, ettei puolueiden linjaeroja pyritä väkisin painamaan piiloon, Vuorelma pohtii.

Kuka ottaa opposition johtoaseman?

Vuorelma kertoo seuraavansa mielenkiinnolla, millaiseksi perussuomalaisten ja kokoomuksen asetelma oppositiossa muodostuu, ja kumpi onnistuu valtaamaan opposition ykköspuolueen aseman.

–  Siellä on näkyvissä tietynlaista lähentymistä esimerkiksi talouspolitiikassa.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo on tosin sanonut, että ei ole mitään yhtä oppositiota tai oppositioyhteistyötä.

Kesän aikana perussuomalaiset on ollut kannatuskyselyissä selvästi suosituin puolue. Vuorelman mukaan perussuomalaisille olisi eduksi, jos maahanmuutto pysyy politiikan asialistalla.

Brexit on syksyn jokerikortti

Britannian lähtö EU:sta ilman erosopimusta voisi Vuorelman mukaan aiheuttaa jopa yllättävän suuria vaikutuksia. Hänen mielestään on täysin epärealistista ajatella, että sopimuksettoman EU-eron vaikutukset rajoittuisivat vain Britanniaan ja sen lähialueille.

Vuorelma nostaa esiin kysymyksen, aikooko Suomi EU:n puheenjohtajamaana jotenkin ottaa kantaa siihen, miten brexit-prosessia viedään eteenpäin Britanniassa. Tällä hän viittaa erityisesti pääministeri Boris Johnsonin kuohuttaneeseen päätökseen lykätä brittiparlamentin istuntokauden aloitusta.  

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka