Työmarkkinajohtajat jatkavat neuvotteluita viikonloppuna

Yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöt
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (edessä) Helsingissä 28. tammikuuta 2016 Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloissa, jonne työmarkkinakeskusjärjestöt kokoontuivat aloittamaan yhteiskuntasopimusneuvottelut.Lehtikuva
Julkaistu 26.02.2016 15:28(Päivitetty 26.02.2016 16:12)

MTV UUTISET - STT

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ja paikallisesta sopimisesta ovat päättyneet tältä päivältä. Työmarkkinajohtajat jatkavat niitä jälleen sunnuntaina, mutta jo sitä ennen osapuolet käyvät valmistavia keskusteluita.

Neuvottelulähteistä kerrotaan, että tänään käsiteltiin lähinnä paikallista sopimista ja sen edellytyksiä. Neuvotteluihin tulee tauko, koska eri osapuolten on tahoillaan pohdittava edellytyksiään paikalliseen sopimiseen. Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallinnon on määrä puida tilannetta tänään.

Asioiden kerrotaan edenneen, mutta hitaasti.

Yhteiskuntasopimuksen on arvioitu voivan syntyä nopeasti, kunhan paikallisesta sopimisesta päästään sopuun. Vaihtoehdot kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ovat tiettävästi jo pitkälti tiedossa, mutta kokonaisuus on vielä sopimatta.

Palkansaajajärjestöt ovat kutsuneet hallintojaan koolle maanantaiaamuksi. Onkin mahdollista, että neuvotteluissa yritetään puristaa ratkaisua maanantain vastaisena yönä. Näin työmarkkinajärjestöt ehtisivät vielä saada aikaan "helmikuun järkiliiton", jota julkisuudessa on peräänkuulutettu.

Eräs työmarkkinajohtaja toteaa kuitenkin, että kaikki isot asiat ovat yhä auki ja paljon pitäisi tapahtua, jotta ratkaisu olisi mahdollinen.  
Neuvotteluissa haetaan rajoja sille, miten ja mitä työehdoista voitaisiin sopia paikallisesti. Järjestöjen on ollut vaikeaa sopia myös kriisilausekkeesta eli tavasta, jolla yrityksen kriisitilanteisiin voidaan reagoida.

Keskusteluita paikallisesta sopimisesta on vaikeuttanut se, että osalla liitoista on jo laajat valmiudet sopia työehdoista paikallisesti, kun taas osalle yrityskohtainen sopiminen on hyvin uutta.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus