Ammattiliitot testaavat hallituksen hermoja – kestääkö kilpailukykysopimus?

2:06img
Julkaistu 04.05.2016 17:26

MTV UUTISET – STT

Hallitus joutuu tasapainottelemaan lähiviikkoina, jotta se saa pidettyä ammattiliitot mukana yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. 

Kiivaimmin hallitukselle vaatimuksia on esittänyt ammattiliitto Pro, joka toisti jälleen keskiviikkona reunaehtonsa. Puheenjohtaja Jorma Malinen ei tule esittämään liiton hallitukselle yhdenkään sopimuksen hyväksymistä ellei liitto pääse yhteisymmärrykseen ministerin kanssa.  

– Kestääkö kilpailukykysopimus sen (Pron ulosjäämisen), arvioivat toiset, Malinen sanoo. 

Ammattiliitto ei hyväksy hallituksen kaavailemaa kiristystä, jonka myötä työtä pitäisi ottaa vastaan, vaikka palkka jäisi pienemmäksi kuin työttömyysturva. Pro on kritisoinut myös kaavailtua työnäytettä. 

Työministeri Jari Lindström (ps.) keskusteli jo maanantaina ammattiliittojen kanssa periaatteista, joilla hallitus olisi toteuttamassa kaavailemansa työkokeilun. 

Pron kanssa keskusteluita on tarkoitus jatkaa ensi viikon torstaina. Laajemmin työmarkkinajärjestöt tapaavat ministeriä pyöreän pöydän tilaisuudessa parin viikon päästä. 

Aikatauluun toivotaan joustoa

Ammattiliittojen on määrä neuvotella yhteiskuntasopimusta noudattavat työehtosopimukset tämän kuun loppuun mennessä.  
Prosta toivotaan, että toukokuun lopun takaraja ei olisi ehdoton, vaan siitä voitaisiin tilanteen mukaan joustaa. Malisen mukaan heidän osaltaan vasta yksi neuvottelupöytä 60:stä on lähellä ratkaisua. 

– Meidän pitää neuvotella noin 300 sopimusta, ja aikaa on noin kolme viikkoa. 

Yhteiskuntasopimuksena tunnettu kilpailukykysopimus onkin hänen mukaansa vakavissa vaikeuksissa. Työnantajat eivät Malisen mukaan ole paljastaneet tavoitteitaan, vaan aika on tähän asti kulunut lähinnä "kahvia juoden". Pron neuvottelukumppaneita ovat muun muassa Teknologiateollisuus ja Palta.

– Motivaatiota haetaan varmasti puolin ja toisin vieläkin, Malinen sanoi Pron tilaisuudessa. 

Soveltavia neuvotteluita vaikeuttaa ammattiliiton mukaan myös kilpailukykysopimuksen kirjausten tulkinnanvaraisuus. 

2:19img

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus