Työministeri Jari Lindström (ps.) kertoo saaneensa kritiikkiä siitä, että on taustastaan huolimatta edistämässä paikallista sopimista.
Lindström toimi aikanaan muun muassa Voikkaan paperitehtaan luottamusmiehenä. Ammattiyhdistysliike on perinteisesti suhtautunut penseästi paikallisen sopimisen lisäämiseen.
– Minua on syytetty petturiksi ja ja vaikka miksi. Kun on tällainen tausta, oletetaan, että ihminen pitää kynsin ja hampain kiinni saavutetuista eduista. Kun näin ei olekaan, kysytään, olenko minä nyt oikealla puolella. Minä olen sillä puolella, missä haetaan suomalaisille työpaikkoja, Lindström sanoo.
Hänen mukaansa ay-liikkeessä asenteet paikallista sopimista kohtaan ovat kääntyneet myönteisempään suuntaan.
– Siellä on osin tosi kiitettävää valmiutta asiaan ja paikallista sopimista on jo käytettykin. Itsellänikin on kokemusta siitä, kun työpaikkoja pelastettiin tehtaalla paikallisesti sopimalla.
"Innokkaan rivijäsenen ulostulo"
Lindström huomauttaa, että vastahankaa myös on. Hän nimeää nihkeiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:n.
Ministeri sanoo ymmärtävänsä, että liitot laittavat jo ”koneistojaan kuntoon” hallituksen esityksiä odottaessa. PAM:n valtuuston jäsen on jopa vastikään laatinut verkkoon lakko-oppaan. Ministeri toivoo, että lakkoiluun ei mentäisi.
– Ymmärsin, että kyseessä oli vain jonkun innokkaan rivijäsenen ulostulo. Toivoisin, että tässä nähtäisiin iso kokonaisuus. Ei tässä ole aikomus tehdä pahaa vaan pelkästään hyvää, Lindström vakuuttaa.
Lindström kommentoi asiaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kotkassa.